Tegnells nya besked – avråder från köpcenter och fysisk kontakt i flera regioner: ”Allvarligt”

Smittspridningen har ökat markant i Sverige de senaste dagarna.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att striktare allmänna rekommendationer införs i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, rapporterar Expressen.

Smittspridningen av coronaviruset ökar ute i världen, inte minst i Europa. För Sveriges del har det sett stabilt ut under en längre tid men för att de senaste dagarna slå åt andra håller med full kraft.

sjuksköterska, coronavirus
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Hittills har 117 000 fall av covid-19 konstaterats i Sverige och 5934 personer har dött.

– Vi har haft en 80 procentig ökning till veckan som precis har avslutats. Vi har inte sett några tecken på att ökningen minskar den här veckan, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare.

Och läget i Stockholm är allvarligt.

– Läget är allvarligt. Även om de allra flesta är lindrigt sjuka så måste vi gå in med nygamla tankar. Vi måste förstå att vi måste ändra vårt beteende nu och komma tillbaka till hur det var under våren så att det inte blir som det var på sjukhusen i mars och april. Det bästa vi kan göra är att hålla fysisk distans på olika sätt., säger Maria Rotzén Östlund.

”80-procentig ökning”

Tidigare i veckan skärptes de allmänna råden för både Skåne och Uppsala och under torsdagen kom beskedet att de skärpta råden även kommer införas i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

De nya allmänna råden kommer gälla från och med idag, den 29 oktober och vara i tre veckor framåt.

Allmänna skärpta råd

Alla i regionerna uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis köpcentrum, badhus, gym och museer. Bara nödvändiga besök för att handla mat eller hämta ut medicin på apotek kan göras

Människor boende i regionerna rekommenderas också att avstå från att delta i konserter och stora allmänna sammankomster som matcher, idrottstävlingar och konserter. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Man ska även undvika fysisk kontakt med människor som man inte bor tillsammans med. Men nödvändig närkontakt, som vid medicinska undersökningar under ett vårdbesök, är okej.

Nya råd för arbetsplatser

Enligt Anders Tegnell ser man tecken på att allt färre jobbar hemifrån och att stor andel av smittspridningen sker på arbetsplatsen.

Därför ska också de nya råden gälla för verksamheter, arbetsplatser, idrottsanläggningar, butiker och köpcentrum.

Där förväntas alla vidta åtgärder så att alla ska kunna följa de allmänna råden.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen på skolor och universitet men har i nuläget inga planer på att vidta specifika åtgärder ännu.

Nu ser vi till att tvätta händerna, hålla avstånd och behålla förståndet så vi får ner smittan igen. Än är det inte över.

Vad tycker du om de nya restriktionerna, dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);