Tegnells nya besked efter kritiken – öppnar för att ändra ordningen av vaccin till sjukvårdspersonal

Foto: TT

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten är öppna för att ändra prioriteringen av coronavaccin.

Nu ska frågan diskuteras på ett möte med Läkemedelsverket och Sveriges regioner och kommuner.

– Då ska vi ha en djupgående diskussion för att se om det är rätt tillfälle att ändra prioriteringen och om den då verkligen löser de problem som vården har just nu, säger Tegnell till TT.

När Sverige nu vaccinerar mot coronaviruset är vissa grupper särskilt prioriterade. Det handlar om de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Detta enligt den rekommendationsordning som Folkhälsomyndigheten redovisat.

– Prioritetsordningen har tagits fram med många inblandade, och bygger mycket på den etiska plattformen man har i sjukvården som handlar om att de som har störst behov ska få tillgång till den behandling de behöver, säger Tegnell till TT, enligt Aftonbladet.

Både Region Västra Götaland respektive Skåne har dock flaggat för att man vill ändra prioriteringsordningen – så att personal inom sjukvården som står vid frontlinjen också kan få vaccinet samtidigt som den högst prioriterade gruppen.

Sahlgrenska och Vårdförbundet i Skåne har tidigare väckt kritik mot att Folkhälsomyndigheten inte har med sjukvårdspersonalen i den första fasen av massvaccinationen.

– Jag kan förstå det ur en moralisk synpunkt. Man vill skydda dem man misslyckades med att skydda i våras. Men de äldre hade man kunnat omge med personal som har rätt skyddsutrusning. Att vaccinera IVA-personalen är otroligt viktigt ur ett smittskyddsperspektiv, säger Kai Knudsen, överläkare på intinsivvårdsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till GP.

Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Patienten på bilden har inget med coronaviruset att göra. Foto: Mikael Fritzon/TT

Folkhälsomyndigheten är öppen för att ändra ordningen – om regionerna och kommunerna vill det. Samtidigt menar Anders Tegnell att det är viktigt att se vad forskningen kommer fram till.

I början av nästa vecka kommer frågan att diskuteras när myndigheten har ett möte med Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och regioner.

– Då ska vi ha en djupgående diskussion för att se om det är rätt tillfälle att ändra prioriteringen och om den då verkligen löser de problem som vården har just nu, säger Tegnell till TT.

Statsepidemiologen pekar på de studier som hittills gjort av vaccinet. Tegnell förklarar att forskningen ännu inte kunnat visa om vaccinet verkligen skyddar personalen från att föra smittan vidare. Enligt honom är det viktigt att ha klart för sig vad vaccinet kan göra.

– De studier som finns hittills visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men däremot finns inget i studierna som säkerställer att man inte blir smittsam. Det är åtminstone teoretiskt möjligt att man fortfarande kan vara smittsam även om man inte blir så väldigt sjuk.

Stockholm 20201203 Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version