Tegnells nya besked inför midsommar – så ska man tänka med firandet

Deltavarianten av covid-19 sprids i samhället.

Samtidigt närmar sig midsommar med stormsteg.

Nu berättar statsepidemiolog Anders Tegnell hur man ska tänka med midsommarfirandet, i en intervju med Aftonbladet.

Vi har levt med coronapandemin i snart ett och ett halvt års tid. Men efter en lång och kämpig tid, har många nu börjat se ljuset i tunneln.

Smittspridningen är på väg nedåt i stort sett i alla svenska regioner, likaså antalet inlagda covidpatienter på sjukhusen.

Samtidigt har över hälften av Sveriges vuxna befolkning fått minst en vaccindos mot covid-19, medan över 2,3 miljoner svenskar enligt Folkhälsomyndighetens statistik har vaccinerats två gånger.

”Milstolpe”

Ett besked som gläder Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är genom vaccinationerna och genom att fortsätta följa rekommendationerna som vi kan ta oss ur pandemin, säger Johan Carlson via ett pressmeddelande och fortsätter:

– Att vi nått hälften av de vuxna med minst en dos vaccin är en milstolpe att glädjas över och vi har också kommit en bra bit på väg med den andra dosen som ger ett fullgott skydd.

Foto: Johan Nilsson / TT

Deltavarianten ökar

Men även om den generella trenden är positiv, kan vi inte pusta ut helt och hållet än.

Pandemin är fortsatt ett faktum – och den indiska deltavarianten av coronaviruset ökar i såväl övriga Europa som i Sverige. Folkhälsomyndigheten har nu konstaterat 207 inrapporterade fall av deltavarianten runt om i landet, i 13 olika regioner.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har den indiska varianten av viruset troligen en ökad smittsamhet. Brittisk data pekar också mot att den eventuellt kan ge en allvarligare sjukdom, även om det i nuläget är svårt att bedöma.

Tegnell om deltavarianten

Hittills pekar dock resultaten på att vaccinet mot covid-19 är effektivt även mot deltavarianten.

– Man behöver ha stor respekt för varianten, den har visat sig vara välanpassad till att spridas i våra moderna samhällen, inte minst Storbritannien. Den goda nyheten är vaccinet fungerar bra mot detta, och att åtgärderna fungerar bra mot detta, sade Anders Tegnell under torsdagens pressträff och fortsatte:

– Det betyder inte att vi kan slappna av, det kan vi inte göra med vanliga viruset heller. Det kommer att komma fler utbrott.

anders tegnell
Foto: Lars Schröder / TT

Inför midsommarfirandet

Samtidigt närmar sig nu midsommar med stormsteg – en högtid många svenskar av vana gärna firar ihop med släkt och vänner.

Enligt Anders Tegnell kommer det inte att bli några specifika råd och rekommendationer inför midsommar.

Däremot gäller fortsatt de allmänna råden för att hålla nere smittspridningen, och liksom tidigare stora högtider är det viktigt att alla tar sitt personliga ansvar.

Tegnells ord inför midsommar

I en intervju med Aftonbladet berättar Tegnell hur man ska tänka med firandet.

– Träffas i små grupper, inte starta nya kontakter nu som kan innebära nya smittkedjor, och definitivt inte ge sig iväg till något midsommarfirande om man har de minsta symtom, säger Anders Tegnell till Aftonbladet och fortsätter:

– Och helst vara vaccinerad förstås, om det är möjligt.

Hur planerar du att fira midsommar? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela med dig av Tegnells råd till dina vänner och bekanta!

midsommar, midsommarfirande
Foto: Wikimedia commons

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required