Tegnells nya framtidsbesked – då kan livet återgå till det normala: ”Då kan vi börja diskutera…”

Svenskarna har börjat vaccineras mot covid-19, och allt fler ser ljuset i tunneln på pandemin. Många undrar när livet kan börja återgå till det normala igen. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, som fått frågan flera gånger, beror det dels på folks benägenhet att vaccinera sig. 

– Nu är det definitivt dags att börja använda vaccinet så fort som möjligt, sa Anders Tegnell under tisdagens presskonferens. 

Efter att Folkhälsomyndigheten sammanställt de första rapporterna från regioner i landet står det klart att minst 80 000 personer i Sverige vaccinerats mot covid-19.

Då myndigheten fortfarande saknar statistik från tre svenska regioner utgår de från att betydligt fler än så fått vaccinet. 

100 000 doser coronavaccin

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sa till SVT att dagens 100 000 doser vaccin i veckan kommer att utökas till 500 000 under mars månad. Först då kommer den breda massvaccineringen att börja.

Målet är att vaccinera alla som vill innan midsommar, något som Richard Bergström i dagsläget ser som realistiskt. 

Foto: Anders Wiklund/TT

I en undersökning utförd av Kantar/Sifo på uppdrag av MSB svarade 8 av 10 svenskar som deltog att de är benägna att ta vaccinet när de får chansen.

– Nästan 8 av 10 säger att troligen kommer att vaccinera sig. Äldre är betydligt mer benägna att vaccinera sig nu, sa Morgan Olofsson på MSB till Aftonbladet tidigare.

Då kan vi återgå till det normala

Men även om vaccinationerna hittills löpt på oproblematiskt så menar Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell att det kan dröja innan man kan börja fundera på att återgå till det normala. 

När Aftonbladet frågar Tegnell om det uppnådda vaccinationsmålet i vår kan anses som att vi kommit till en flockimmunitet svarar han att det är helt omöjligt att veta. Dels för att man inte vet hur många som är villiga att ta vaccinet. 

Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT 

– För det första vet vi inte vilken nivå man måste uppnå för att stoppa smittspridningen, så man ska därför inte stirra sig blind på hur många som vi kommer att vaccinera, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– När vi väl har fått ner smittspridningen så kommer vi troligtvis att kunna diskutera vilka av dagens åtgärder som man eventuellt kommer kunna minska på eller ta bort men det är alldeles för tidigt att säga när vi kommer att kunna återgå till ett normalt liv.

Hur är din inställning till covid-19-vaccinering? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required