Tegnells nya ord om brittiska corona-mutationen i Sverige: ”Inte otroligt om den tar över”

Den brittiska mutationen av coronaviruset kan bli den variant som dominerar även i Sverige.

Det spår statsepidemiolog Anders Tegnell, uppger SVT.

Totalt har nu 95 fall av den nya, mer smittsamma, virusmutationen av covid-19 som först upptäcktes i Storbritannien, bekräftats i Sverige.

64 av dessa kan kopplas till resor, uppgav Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff.

Där förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att läget generellt vad gäller antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige ljusnat något. Samtidigt poängterar Tegnell att smittspridningen fortfarande är allmän i landet – och att vi måste fortsätta hålla i och hålla ut.

Stockholm 20210112 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi är nere på betydligt lägre nivåer än när det var som värst. Vi ser att alla åldersgrupper minskar, säger Tegnell på pressträffen.

Brittiska mutationen av covid-19 i Sverige – 95 fall

Vad gäller den nya mutationen, som först upptäcktes i Storbritannien, har den alltså spridit sig och uppgår i dagsläget till 95 bekräftade fall i Sverige.

Och Tegnell varnar nu för att mutationen kan få fäste.

– Det är inte otroligt om den tar över. Men det vet vi inte än, det har ju bara skett i ett land hittills och det är i Storbritannien. Mycket talar för att det är en stam som är duktig på att sprida sig, säger Anders Tegnell till SVT.

64 av de nya mutationerna i Sverige kan kopplas till resor, enligt Folkhälsomyndigheten. Genrefoto: Shutterstock

Statsepidemiologen förklarar att han är tveksam till om den nya mutationen skulle vara dödligare än den ”vanliga” covid-19-smittan. Enligt Tegnell är den enda studien som tytt på detta liten, och han vill se nu se fler studier på området innan säkra slutsatser kan dras.

Samtidigt betonar han att den brittiska mutationen stoppas på samma vis – genom att människor håller avstånden, tvättar händerna och jobbar hemifrån.

– Den är inte så annorlunda. Vi får inte glömma bort det. Det är samma åtgärder som fungerar på den här stammen, det handlar om att göra mer av det vi redan gör, säger Tegnell till SVT.

242 nya dödsfall i covid-19 har bekräftats sedan i fredags. Totalt har 11 247 personer dött med coronaviruset i Sverige sedan pandemins start.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);