Tegnells positiva besked – då vänder det: ”Inget naturfenomen”

Fortsätt hålla i, hålla ut och följ myndigheternas rekommendationer.
Då kan vändningen komma snart i pandemins tredje våg.
– Det vore tråkigt att snubbla nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Sverige befinner sig mitt inne i den tredje vågen i pandemin. Flera regioner har på sistone rapporterat att de haft flera patienter på IVA än tidigare under coronakrisen. Smittspridningen har ökat snabbt i många regioner, och på flera ställen har sjukvården fått ställa om och använda personal från andra avdelningar för att kunna ge vård till covid-patienter, uppger Sveriges Radio.

Samtidigt finns ett ljus i tunneln – vaccineringen.

Över 690 000 personer har i skrivande stund fått två doser av vaccinet, och över 2,6 miljoner vaccinationer har hittills getts, enligt myndigheternas statistik.

Coronapandemin bröt ut i början på 2020 och har nu hållit världen i ett järngrepp i över ett års tid.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten beskriver det hela som att hela landet sprungit ett maraton – och att vi nu kan blicka fram mot mållinjen vid horisonten.

– Det vore tråkigt att snubbla nu och få stora skador på samhälle och sjukvård när en liten tid till med att hålla avstånd skulle göra så stor skillnad, säger han till Aftonbladet.

Han tror att de höga smittotalen snart kan vända neråt – efter att det i skrivande stund i den tredje vågen är mycket högt.

– Framåt mitten på maj så är vi definitivt där, säger Tegnell till Aftonbladet.

Han poängterar dock att det är viktigt att vi alla fortsätter att hålla i och hålla ut – och följer myndigheterna rekommendationer för att trycka tillbaka smittan i samhället.

– Man måste komma ihåg att det här är inget naturfenomen som inte påverkas av externa faktorer. Följer vi inte rekommendationerna är risken att vi ser en fortsatt ökning, säger Tegnell.

Håll i, håll ut och följ myndigheternas rekommendationer.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required