Snusktestet: Mer bakterier på restaurangbordet än på toaletten.

Varje gång jag har åkt tunnelbana eller gått på stan känner jag att jag måste tvätta händerna när jag kommer hem. Och när jag är på gymmet är jag alltid rädd för att det ska finnas massa farliga bakterier överallt. Men hur smutsigt är det egentligen på gymmet, toan eller i lösgodishyllan? Vi tog med oss två experter från företaget Opeco för att se hur det ser ut.

Här kan du se en film om vår undersökning:

I vår undersökning tittade vi på fem olika områden: ett gym, lösgodishyllan i en affär, bordet på en hamburgerrestaurang, rulltrappan i tunnelbanan och en offentlig toalett. Alla tester utfördes i centrala Stockholm.

snustest1

Resultatet var riktigt snuskigt. På alla ytor vi undersökte hittade vi för mycket bakterier, och våra mätningar var långt över det godkända värdet på 100 RLU.

– Bakterier är ju inte alltid dåligt, vi behöver ju en viss mängd bakterier också. Men om det finns dåliga bakterier inom matindustrin till exempel då kan det bli riktigt farligt, säger Jens Bergström, föreläsare om arbetsplatshygien.

diagram2

Överlägset flest bakterier hittade vi i gymmet. I herrduschen uppmätte vi otroliga 4 670 RLU, nästan femtio gånger högre än det godkända värdet.

– Där rör det sig mycket människor varje dag, och alla rengör inte händerna. Det finns statistik på att 60 procent av alla män struntar i att tvätta händerna efter att de varit på toaletten, berättar Gunnar Johansson som är tekniskt ansvarig på företaget Opeco.

Norska TV2 gjorde en liknande undersökning på tre gym i Oslo förra året och kom fram till att samtliga gym hade bakterier som kan göra människor sjuka. De hittade bland annat bakterien staphylococcus aureus som kan orsaka inflammation i huden. De hittade även tarmbakterier från avföring på flera av träningsmaskinerna.

snustest2

Det som förvånade oss mest i vår undersökning var att det fanns fler bakterier på restaurangbordet än på den offentliga toaletten. Det var alltså bättre städat på toaletten än på bordet där massor av människor äter mat varje dag. Det tycker inte våra experter är okej.

snustest3

Så här gick vår undersökning till: Vi gjorde flera tester på varje plats och presenterar det resultat med högst RLU-värde. RLU står för Relative Light Unit, och är ett vanligt sätt att mäta antalet bakterier. Alla bakterier behöver inte vara farliga i vår mätning, men antalet ger en tydlig bild av hur städad miljön är. Ju fler bakterier det finns – ju högre är också risken att det finns farliga bakterier.

Vid hanteringen av livsmedel får RLU-värdet inte gå över 15, men i offentliga miljöer är det okej om det uppgår till 100 RLU. Så om det hade varit bra städat på ytorna vi testade så skulle värdet alltså ligga under 100.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.