Tjugolappen med Astrid Lindgren utsedd till näst finaste sedeln i världen.

Sedlar och mynt är något som alltid tycks engagera, särskilt här i Sverige. Men nu finns all anledning att vara stolt över våra svenska pengar: På tisdagen utsågs nämligen Årets sedel av International Bank Society och för svensk del blev ceremonin en succé: Den nya 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren lyckades nämligen kamma hem andraplatsen!

”Varje orange och brun 5-dollarsedel visar Nya Zeelands karta i ett underbart fönster av polymer, och de har också en rad uppdaterade säkerhetsdetaljer”, motiveras beslutet att ge den nyzeeländska 5 dollarsedeln utmärkelsen Banknote of the Year 2015.

Vinnaren: Sir Edmund Hillary som tillsammans med sherpan Tenzing Norgay, blev den förste som man med säkerhet vet tagit sig till toppen av jordens högsta berg – Mount Everest.

nysedel2
nysedel

Av de 150 sedlar som var med och tävlade vinnaren solklar. Sveriges 20-kronorsedel kammade hem en fin andraplats följd av Rysslands 100-rubelsedel, Kazakstans 20.000-tengesedel och Skottlands 5-pundsedel.

astridtjuga

Visst var den Nya Zeeländska sedeln fin, men jag väljer nog ändå vår svenska tjuga med Astrid Lindgren vilken dag i veckan som helst!