Tjuvar stal från Jonas gravplats – nu vädjar förkrossade mamman: ”Lämna tillbaka den”

När Anna-Lena Lönnstam med familj skulle besöka sonens grav möttes de av en hemsk syn. Någon hade stulit Jonas tatueringssten.

Nu vädjar hon till tjuven att lämna tillbaka den, något P4 Karlstad var först med att rapportera.

För sjutton år sedan dog Anna-Lena Lönnstams son i en olycka. Sedan dess har hon och mannen Anders besökt graven frekvent för att sörja och minnas sin älskade son.

Men här om dagen, när Anna-Lena Lönnstam och hennes man Anders skulle besöka Jonas grav på Ruds kyrkogård i Karlstad gjorde de en hemsk upptäckt.

Blev förkrossad

Där på gravplatsen saknades någonting – Jonas tatueringssten. En skifferplatta där Jonas tatuering har ristats in.

– Jag såg det inte först. Vi var där och tände ljus och fixade. Helt plötsligt sa min man Anders att stenen var borta. Och jag ba va? Jo, men mycket riktigt är stenen borta. Jag började leta, tittade runt omkring, lyfte på blommor, säger hon till Newsner och tillägger:

– Han hade ritat sin egen tatuering som han fick tatuerad på underarmen. Han var så stolt över den. En bekant till oss, som är tatuerare, ritade av den och ristade in den i den här stenen. Den passade perfekt och den var verkligen Jonas, det var hans signum.

Anna-Lena hade aldrig kunnat tro att stenen skulle försvinna och blev förkrossad över upptäckten.

– Jag är inte så stark. Jag tappade det helt. Jag orkade inte det här alls så vi åkte hem. Det här gör ont in i själen, säger hon.

Vädjar till tjuven

Anna-Lena delade med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook. Anna-Lenas gripande ord har berört många.

”Men hur är det möjligt!! Kan man inte få ha något ifred!”, skriver en person.

”Förjäkligt vi blev ju också av med en sån där sten hos Kents grav”, skriver en annan.

”Usch!!! det är ju inte direkt som att graven ligger längs med en större gång heller.Hoppas att den kommer tillbaka till honom snart. Har delat”, skriver en tredje.

Nu vädjar Anna-Lena Lönnstam till tjuven att lämna tillbaka stenen.

– Lämna bara tillbaka den. jag kommer inte att hänga ut någon. Jag vill bara att den ska komma tillbaka hel. Gör inte sönder den, säger hon till Newsner.

Anna-Lena berättar att hon egentligen inte orkar prata om stölden gång på gång men att hon vill lyfta problematiken.

– Jag blir jättetrött av att berätta det här om och om igen, men jag vill att det här ska få ett stopp. Sluta ta gravlyktor och minnessaker , blombuketter och välta stenar. Låt dem döda vara döda i lugn och ro och låt oss anhöriga få en lugn plats att gå och minnas.

Så fruktansvärt tragiskt. Hoppas verkligen att Jonas får tillbaka sin tatueringssten.

Stölder från gravplatser måste få ett slut. Dela artikeln om du håller med.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);