Tjuvarnas skräckmetod – polisens viktiga uppmaning efter nya inbrottsvågen: ”Tips till dig…”

En inbrottsvåg härjar i Skaraborg.

Nu går polisen ut med en uppmaning till alla bostadsägare.

”Fyra tips till dig”, skriver polisen västra Skaraborg på Facebook.

Att drabbas av inbrott i sitt eget hem kan kännas både obehagligt och otryggt. Men tyvärr är det en verklighet som många bostadsägare i Skaraborg har tvingats uppleva den senaste tiden.

Samtidigt har polisen noterat att inbrottstjuvarna vid flera tillfällen använt sig av en fräck metod. Nämligen att genomföra inbrotten mitt på ljusa dagen.

”Inbrotten har gjorts dagtid mellan ca kl. 08:00-15:00. Flera av villorna har haft larm med tydliga larmdekaler utvändigt. Larmet har dock inte varit påslaget dagtid”, skriver polisen på Facebook.

Stor förödelse har dessutom åsamkats, med allt från utvräkta garderober och lådor till uppkastade säng- och soffmadrasser.

Polisens uppmaning till bostadsägare

I ett inlägg på Facebook vänder sig polisen i Skaraborg nu till alla bostadsägare. I texten ger polisen några viktiga uppmaningar om vad man som bostadsägare alltid ska tänka på, för att minska risken för inbrott i hemmet. Så här skriver polisen:

”FYRA TIPS TILL DIG:

– Har du larm, se till att det är påslaget även dagtid.

– Var uppmärksam på personer och fordon som rör sig/är parkerade i området som du inte känner igen. Det tycks som om gärningspersonerna rör sig helt öppet. I dessa fall är det INTE bekräftat, men i andra sammanhang är det känt att man exempelvis gått klädd i hantverkarkläder och liknande.

– Var uppmärksam på om det skett några förändringar på tomten eller uppfarten. Ibland lägger/ställer/ändrar gärningspersonerna föremål för att se om dessa återställs eller inte som ett tecken på om vederbörande är hemma eller ej.

– Är ditt område inte ansluten till Grannsamverkan, kontakta kommunpolisen för din kommun för mer information. Studier visar att Grannsamverkan gör skillnad.”

polis
Foto: TT

Polisens inlägg har fått hundratals delningar, där folk uppmärksammar varandra på de viktiga tipsen för att minska inbrottsrisken.

”Tack för tips. Förfärligt att detta sker så öppet”, skriver en användare bland annat.

Dela gärna den här artikeln för att fortsätta sprida informationen vidare till alla bostadsägare där ute.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required