FOTO: Shutterstock

Tobaksjättens oväntade besked: Sverige ska bli världens första rökfria land

Tobaksjätten Philip Morris har sålt cigaretter ända sedan mitten av 1800-talet.

Nu kommer de med ett oväntat utspel.

De vill göra Sverige till världens första rökfria land.

– Det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. Har man börjat, bör man sluta, säger bolagets Sverigechef Richard Wernemar i ett pressmeddelande, uppger Life Science Sweden.

Allt sedan 1800-talet har Philip Morris sålt cigaretter och andra tobaksvaror. Cigarettmarknaden har också varit deras stora intäktskälla. Men nu är det slut med det.

I ett pressmeddelande meddelar bolaget att de investerar över 60 miljarder kronor ”i forskning och utveckling av produkter som ska ersätta cigaretter med andra, mindre hälsofarliga alternativ”.

De har utvecklat en ny teknologi där tobaken inte förbränns utan bara hettas upp, vilket enligt dem ger en rad fördelar. Däribland att omgivningen inte ska drabbas av passiv rökning.

Philip Morris: Därför kan Sverige bli rökfritt land

Och Richard Wernemar, Sverigechef för Philip Morris, är tydlig vad han tycker om rökning.

– Det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. Har man börjat, bör man sluta. För de människor som annars hade fortsatt att röka är det bästa att byta till ett bättre, rökfritt alternativ, säger han i ett pressmeddelande enligt Life Science Sweden.

Nu har bolaget som vision att Sverige ska bli världens första rökfria land.

– Som företag har vi antagit en vision om en rökfri framtid. Cigaretterna ska fasas ut. Sverige är unikt i och med att fler tobaksanvändare använder snus än röktobak. Jag ser det som ett ypperligt utgångsläge att göra Sverige till världens första rökfria land, säger Richard Wernemar.

Dela gärna om du också vill att Sverige ska vara ett rökfritt land.