Tonåring greps för flera misstänkta blåljussabotage – nu hotas familjen av vräkning

En hyresvärd vill vräka en familj i Göteborg. Detta efter att deras son misstänks ha gjort sig skyldig till flera brott, bland annat blåljussabotage, det rapporterar Hem och Hyra.

Det är mitt i vintern som polisen får rycka ut till ett bostadsområde i Göteborg. Detta då ett ungdomsgäng skräpar ner och väsnas på platsen.

Trots polisens uppmaning vägrar ungdomarna lämna platsen och plötsligt kastar någon en sten mot polisbilen

En tonårspojke i 17-årsåldern blir hemkörd av polisen varpå man i efterhand menat att föräldrarna inte verkar ta situationen på allvar. Och bara några veckor senare är det flera bilbränder i samma område. Samma 17-åring är på plats och kastar saker på väktare som jobbar åt familjens hyresvärd.

Vid det tillfället anses han vara en allvarlig fara för den ”allmänna ordningen” och han grips av polis.

Grips gång på gång av polis

Enligt Hem och hyra inträffar senare flera incidenter på kort tid.

Tonårspojken grips av polis i närheten av sitt föräldrahem. Tumult uppstår och en anmälan om våldsamt motstånd görs. Vid ett annat tillfälle försöker han skjuta ner polisens drönare med en fotboll och vägrar lämna området trots polisens uppmaning.

Foto: TT

Senare nekar fastighetens väktare tonårspojken och några andra ungdomar att komma in i en fastighet, där de inte bor. Tumult uppstår ännu en gång och när väktarna tillkallar polis säger en av tonåringarna att han är beväpnad.

Skriftlig uppmaning

Bara dagar senare kallas pojkens pappa till möte med hyresvärden. Han får då veta att hans son varit pådrivande i blåljussabotage, skadegörelse och hot mot värdens personal.

Pappan får då en skriftlig uppmaning om att se till att det inte händer igen, eftersom han som hyresgäst är ansvarig för dem som bor i hans hushåll.

Så småningom blir ärendet en fråga för hyresnämnden och pojkens föräldrar bestämmer då att sonen måste flytta ut. Vilket han gör och det blir lugnare i området igen.

Åtminstone ett tag. För framåt hösten är pojken tillbaka och åter igen blir han gripen av polisen för en rad olika brott i området.

Bland annat ertappas 17-åringen med att hantera droger i området och han ska dessutom ha hotat grannar som ringde polis. Han ska även ha spottat på en grannes dörr, slagit sönder fönster och hotat med att bränna ner huset.

Familjen får vräkningsbesked

Till slut fick hyresvärden nog och en vräkning skickades ut till pojkens föräldrar.

Men föräldrarna säger sig ha vidtagit åtgärder. Exempelvis har de tagit pojkens hemnycklar och enligt hans pappa har de kontaktat sociala myndigheter för att få hjälp, men att det inte hänt någonting.

Familjen menar också att deras son var i polishuset när grannens fönster krossades och att de måste varit någon av hans vänner som är skyldiga till händelsen.

Och hyresnämnden tror på familjens berättelse.

Eftersom de flesta händelserna har skett en bit bort från föräldrarnas lägenhet anser hyresnämnden att föräldrarna inte bär något hyresrättsligt ansvar för sonens agerande.

Det framkommer inte heller några uppgifter om att 17-åringen blivit dömd för någon av händelserna. Föräldrarna får därför bo kvar enligt nämnden.

Nu har beslutet har överklagats till Svea hovrätt.