Tonårsgäng angrep autistiske Thiago – nu ryter förkrossade mamma Sarah ifrån: ”Får inte ske”

När 10-åriga Thiago, som har autism och intellektuell funktionsnedsättning, besökte skateparken i Avesta för första gången var lyckan total.

Men glädjen byttes snart ut till något helt annat då han angreps av ett tonårsgäng som både kallade honom för en rad skällsord och försökte preja honom.

Det var i slutet på oktober som Sarah Appelfedt tillsammans med nära och kära besökte skateparken i Avesta tillsammans med barn och bonusbarn.

När Sarahs 10-årige son Thiago kom till skateparken blev han genast väldigt förtjust.

Då barnen uppskattade parken så mycket åkte de dit även dagen därpå. Denna gång var Sarah själv med Thiago och bonusdottern på sju år.

Thiago
10-åriga Thiago. Foto: Privat

Thiago, som har autism och intellektuell funktionsnedsättning, sprang omkring i skateparken och njöt över att vara där.

– Han sprang omkring och ropade ”titta vad fint jag åker” och tyckte att allt var jättekul, berättar Sarah för Newsner.

Men lyckan var kortvarig. Plötsligt angreps Thiago av ett gäng äldre barn.

– De kallade honom ”jävla cp” och diverse andra skällsord. De skrek på honom att han skulle flytta sig, säger Sarah till Newsner.

Gick till utfall mot Sarah och bonusdottern

Sarah förklarade för tonårsgänget att Thiago inte förstår vad de säger.

– Då gick dem igång något otroligt och hela karusellen satte igång, berättar Sarah.

Inte nog med att gänget gav sig på Thiago, nu blev de även hotfulla mot Sarah och bonusdottern.

– De skrek att jag var en kärringjävel, började följa efter barnen och preja dem. Åkte mot dem och tvärnitade precis framför, berättar Sarah och tillägger:

– Två av dem var väldigt drivande och skulle vara lite ”allan ballan”, tuppa sig och vara värst. Medan de andra var mer i bakgrunden.

Sarah blev både chockad och rädd, men också ställd över hur gänget såg ut att njuta.

– Det kändes som att de njöt, för det blev värre och värre och det höll på tills vi faktiskt åkte därifrån och då gjorde de också utfall mot våran bil. Jag blev chockad, rädd och helt ställd. Men nu i efterhand är jag mest förbannad att jag inte var snabbare med att ta upp telefonen och filma.

Ingen i parken agerade

De andra i parken reagerade inte på gängets beteende.

– Det var några äldre killar, de hade airpods i så jag vet inte om de inte hörde. Men jag tycker väl att man borde kunna känna av rummet lite. En annan mamma i parken verkade väldigt rädd själv. Jag frågade om hon visste vilka barnen var, men det visste hon inte. Kändes som att hon var rädd för att hon själv skulle bli påhoppad, säger Sarah.

Hon tillägger:

– I efterhand klandrar jag inte henne, jag vet inte hur jag själv hade reagerat.

Sarah kräver att vuxna tar sitt ansvar

Nu kräver Sarah att föräldrar engagerar sig lite mer i hur deras barn beter sig ute i samhället.

– Det här handlar inte om att min son har en funktionsvariation. Inget barn ska bli behandlad så här. Man ska inte bete sig så här mot någon annan, varken barn eller vuxna. Det får inte ske i skateparken och inte heller på skolgården. Föräldrar måste prata med sina barn och inte naivt tro att barnen är änglar, säger Sarah till Newsner och fortsätter:

– Det är ett hårt klimat bland barn och ungdomar idag. Jag eftersöker lite klassiskt föräldraansvar. Det kanske inte bara går att släppa av barnen vid parken, man måste faktiskt engagera sig.

Thiago
Foto: Privat/ Shutterstock

Händelsen i Skateparken har väckt stor debatt i Avesta och i efterhand tycker Sarah att kommunen borde vara lite mer engagerade i vad som sker i kommunen.

– Politiker i kommunen sade att de inte hade någon aning om att något sådant här förekom. Men som en man skrev i Avestagruppen på Facebook, det kan inte vara så svårt att hålla sig där folket är. Om politikerna tog bort skygglapparna och var lite mer där folket är så skulle de nog lära sig någonting. Om de börjar eftersöka lite information själva så ser de ganska snart var missnöje men även positiv feedback finns. Jag tror att de har mycket att vinna på det, säger Sarah.

Efter att Avesta Tidning rapporterat om händelsen i skateparken är det flera föräldrar som hört av sig till Sarah.

– Jag var otroligt glad över det. Föräldrar som hörde av sig och berättade att de hade pratat med sina barn, att de upplyst sina barn att man inte behöver gå i mellan om man inte vågar men att ser man något liknande så kan man alltid ringa hem. Att man ska våga larma vid sådana situationer helt enkelt.

Skate-parken, Thiagos nya favoritplats men inte längre mammans… .Flytta på dig ditt jävla CP” ”kan du inte åka eller…

Posted by Sarah Appelfeldt on Sunday, October 30, 2022

Så fruktansvärt, inget barn ska behöva bli behandlad på det här viset.