Torben blev påkörd när han jobbade vid olycksplats – slungades i diket och fick allvarliga skador

Torben Karlsson, 63, blev utsänd till ett eftersök. Det efter en viltolycka i Karlskrona kommun.

Men ute på vägen sker det som inte får ske. Torben blir påkörd.

Det var under torsdagen den 12 november, som Torben Karlsson kallades till en viltolycka i Karlskrona kommun.

Torben gjorde som vanligt, han drog på sig varselkläderna och begav sig till olycksplatsen där han skulle göra ett eftersök.

Men då hände det som inte får hända.

Kom körande i 70 km/h

Plötsligt kommer en bil i full fart och kör rakt in i både den bil, som står parkerad i väggrenen och Torben.

– Jag stod i väggrenen med huvud och axlar inne i bilen och pratade med polisen tillsammans med bilisten, säger Torben till Newsner.

Foto: TT

Enligt vittnen flög Torben mellan 10 och 15 meter rakt ut i diket.

En lastbilschaufför som kom till platsen strax efter olyckan, spärrade av vägen med hjälp av sin lastbil och satt med Torben i diket tills räddningstjänsten var på plats.

– Han kom från andra hållet ned för en backe och såg hela händelseförloppet. Han såg hur den här bilisten kom i full fart utan att bromsa och körde rak in i oss, berättar Torben och tillägger:

– Den mannen är verkligen en hjälte i mina ögon.

Knäckta revben och skärsår

Ambulanspersonalen gjorde vad de kunde på platsen och körde sedan snabbt med Torben till sjukhuset.

Där fick han höra av läkare att han haft änglavakt.

– Jag hade skärsår på händerna och i huvudet, några knäckta revben och en lös flisa i halskotepelaren, säger han till Newsner.

Jag brukar inte"gnälla" på facebook Förbannad och besviken.På torsdsdagen 12/11 kl 14:00 var jag ute på en…

Posted by Torben Karlsson on Friday, November 13, 2020

Torben delade med sig av den otäcka händelsen på Facebook.

”Jag brukar inte”gnälla” på facebook Förbannad och besviken.På torsdsdagen 12/11 kl 14:00 var jag ute på en viltolycka utsänd av polisen. Då hände det som inte får hända. En bilist som hade 150 meters fri sikt till mig, iklädd varselkläder och den bilist som är pakerad vid vägrenen blir rammade i ca 70 km/h”, skriver han bland annat i inlägget.

”Önskar att fler tog hänsyn”

Tusentals har nåtts av Torbens inlägg på bara några få dagar och många har upprörts över vad som hänt.

”Finns det verkligen sådana idioter bakom ratten. Glad att du överlever”, skriver en person.

”Ni gör ett jäklogt bra jobb!Å krya på dig, hoppas på du bli bättre snart, otäckt å vara med om såna händelser…. önskar att fler trafikanter kan ta hänsyn till att ni har ett viktigt men åxå ett farligt jobb”, skriver en annan.

”Härligt att det gick så bra. Men, hur är folk funtade dom blåser förbi i sådana hastigheter? Dom borde inte ha körkort!”, skriver en tredje.

Men det har också väckt debatt. Flera personer med liknande yrken, runt om i världen, har hört av sig till Torben.

– Folk med olika vägarbeten har hört av sig från England, Holland, Danmark, Norge och Finland. Många med liknande erfarenheter av att folk inte bryr sig om oss som jobbar ute på vägarna, inte ett dugg faktiskt, säger Torben till Newsner.

Kräver blå blixtljus

Nationella viltolycksrådet (NVR) har drygt 7000 jägare som på sin fritid är engagerade i att tillsammans med sina hundar utföra eftersök på trafikskadat vilt i Sverige.

Flera av dem har samma eller liknande upplevelser från yrket. Ett yrke som på senare år blivit med livet som insats.

Nu kräver Torbjörn att de som arbetar ute på vägarna ska få använda sig av blå blixtljus så att folk ser dem ordentligt.

– Vi kräver att vi som jobbar ute på vägarna ska få ha blå blixtljus vid ett parkerat fordon så att folk ser oss. Vi har tjatat om det i flera år utan att få gehör, men något ska jag väl ha för den här smällen?

Äter starka morfintabletter

Idag, ungefär en vecka senare, är Torben på bättringsvägen men långt ifrån den form han var innan olyckan. Han äter starka morfintabletter och har svårt att sova på grund av smärtan.

– Jag har inte sovit på tre dygn och jag som aldrig äter tabletter äter femton om dagen nu. Men så är jag svag också, kommer inte upp ur sängen utan hjälp och orkar knappt lyfte ett mjölkpaket, säger han.

Men även om Torben klarade sig den här gången är han trött på att behöva oroa sig.

– Jag vet inte om jag kommer våga mig ut igen, säger han till Newsner.

Vill att människor visar respekt

Nu vill Torben se att människor visar lite respekt för människorna som jobbar ute på vägarna. Om inte för hans egen skull så för alla hans kollegor runt om i världen.

– Det handlar om att trycka på bromsen i 30 till 40 sekunder förbi oss. Är det för mycket begärt?

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);