Trafikverkets uppmaning inför påsken – här ska du vara extra försiktig i trafiken

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande – särskilt till fjällen.

– Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Förra året omkom sex personer i trafiken under påskdagarna, enligt Transportstyrelsen. Enligt Riksförbundet M Sverige ökar risken för dödsolyckor med 40 procent under den påsken.

Många ger sig ut på vägarna framförallt på skärtorsdagens eftermiddag och kväll.

Det som skiljer sig från andra högtider är att det är mycket trafik upp mot fjällen, säger Danielsson.

Vägar som brukar ha mycket trafik till fjällen är till exempel riksväg 84 från Hudiksvall, E 14 från Sundsvall mot Östersund och riksväg 70 genom Dalarna.

bilkö
Foto: Johan Nilsson / TT

Omkörningsförbud

Liksom tidigare år har omkörningsförbud införts vid olika tidpunkter under helgen på E 4 mellan Gävle och Tönnebro, där det råder 2+1 väg.

Danielsson pekar också på att det kan bli trångt på E 45 från Göteborg upp mot Värmland och Dalarna. E 45:an har redan en ökad belastning på grund av att bilister uppmanas ta den vägen istället för förbi den rasdrabbade delen av E 6:an vid Stenungsund.

Där kan det bli ännu mer trafik än normalt en påskhelg, säger Danielsson.

Trångt på vägarna kan det bli även om man inte åker till fjällen. I Jönköping pågår som vanligt under påsken Skandinaviens största bil- och MC-mässa med över 90 000 besökare. Den tillåtna hastigheten har sänkts tillfälligt på flera vägavsnitt till och från Jönköping.

Välj stor väg

När det gäller att välja väg generellt till sin påskdestination så är Trafikverkets råd, även om det är mer trafik där, att ta de stora vägarna – eller framförallt mittseparerade vägar.

– Då minskar risken väldigt mycket för mötesolyckor. De är de allvarligaste olyckorna, särskilt om man kör snabbare än man får, säger Danielsson.

– Våra kroppar klarar inte av krockvåld på över 80 kilometer i timmen. Då är det närmast garanterat dödlig utgång eller väldigt allvarliga skador.

Sänker man hastigheten från 90 till 80 minskar dödligheten med nästan 40 procent.

– Åker man på mindre vägar så är det jätteviktigt att man håller hastigheten som är satt där, säger Danielsson

På de små vägarna är också halkbekämpningen sämre.

Vädermässigt ser det okej ut för påsktrafiken. Det är inga vädervarningar som påverkar trafiken utfärdade.

Så det ser ganska bra ut, säger Danielsson.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev