Transportstyrelsen vill dra in äldres körkort – efter dödsolyckorna

På en veckas tid har det skett två allvarliga trafikolyckor, där äldre förare varit inblandade. 

Nu vill Transportstyrelsen ställa högre krav för att äldre ska få behålla körkortet. 

”Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan”, säger myndighetens chefsläkare Lars Englund till TT, enligt SVT

I Sverige ska läkare anmäla patienter till myndigheter om de inte längre anses lämpliga som förare – men väldigt få läkare gör detta. 

Transportstyrelsen återkallar 8000-9000 körkort varje år, på grund av förarens hälsotillstånd.

Demens, olika ögonsjukdomar eller stroke kan göra att personen mister sitt kört kort. 

Samtidigt visar en ny undersökning från Transportstyrelsen att bara 0-20 procent av demensfallen faktiskt anmäls.

Reglerna säger också att läkaren får göra ett undantag och om han eller hon gör en muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil.

© Wikipedia

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger chefsläkare Lars Englund till TT. 

Förra veckan skadades sex barn utanför Tierp när en 80-årig man körde på dem med sin bil. Föraren bländades av stark ljus när han körde, enligt polisen. På tisdagen omkom en kvinna i 90-årsåldern och två andra skadades utanför en vårdcentralen i Högdalen, Stockholm. Enligt polisen råkade den 84-årige kvinna trampa på fel pedal och backade in i en grupp människor. 

© Shutterstock/TT

Olyckstyperna är typiska för äldre med sjukdomar, enligt Lars Englund. 

– Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som har en hjärna som inte är frisk, eller en hjärna som är långsam. Bländning av solen kan exempelvis bero på grå starr, då man upplever att det blir helt vitt när man utsätts för starkt solljus. Händer det mycket i trafiken så kan det slå slint, säger han.

Vad tycker du om Trafikstyrelsen ska kunna högre krav på äldre förare för att dra in deras körkort? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarerna!