Trions geniala idé – har skapat broddar för rullatorer: ”Kände att vi måste lösa det”

Det började som ett UF-företag för sex år sedan.

Nu har den unga trion William Gidlund, Pontus Lund och Isac Tencic skapat en banbrytande produkt – broddar för rullatorer.

– Äldre har stort behov av hjälpmedel. Vi kände att vi måste lösa det, säger Pontus Lund till Newsner.

Varje år kommer en lång och ofta hård vinter med blåst och kyla.

För många äldre innebär det en kamp för att kunna ta sig fram på hala väglag och stora snömängder.

Det startade en idé hos trion William Gidlund, Pontus Lund och Isac Tencic.

För sex år sedan startade de UF-företag och när fick uppdraget att gå ut på stan i Sundsvall och fråga om människors vardagsproblem, fick de träffa en dam som tände en idé hos dem.

– En dam berättade att hon hade svårt att ta sig hem. Antingen var hon tvungen att sick-saka hem eller ta en omväg hem på grund av väglaget med rullatorn, säger Pontus Lund.

Broddar
En dam fick den unga trion att undersöka möjlighet till broddar på rullatorer. Foto: Privat

Damen berättade att hon hade frågat landstinget om vinterdäck men att det inte fanns några.

Efter damens besked – då tog företaget nästa steg

Den unga trion tänkte genast att någonting måste göras. Företaget fick namnet Nordic winters AB och nästa stora steg gjordes.

– Vi gjorde en undersökning och insåg att broddar på rullatorer inte fanns någonstans. Då märkte vi hur stort samhällsproblem det är. Äldre har stort behov av hjälpmedel. Vi kände att vi måste lösa det, säger Pontus Lund.

Trion skapade broddar i naturgummi som sedan träs runt bakdäcken på rullatorn där tyngden läggs och bromsarna sitter. De låses sedan fast med ett supermagnetlås.

Broddar
Trion skapade broddar i naturgummi som sedan träs runt bakdäcken på rullatorn där tyngden läggs och bromsarna sitter. De låses sedan fast med ett supermagnetlås. Foto: Privat

Vill skapa broddar för rullstolar

Pontus berättar att många äldre hört av sig och önskar att de också ska utveckla broddar för rullstolar, något som trion nu arbetar febrilt på.

– Vi har tänkt nå ut tre vägar: kommun och landsting. Det tar tid men vi har det i rullning. Privata återförsäljare med butiker online och fysiska. Till exempel testar Apoteket hjärtat just nu broddarna . Och det tredje sättet är direkt från oss som produkten kan köpas.

Rullatorbroddarna går att köpa via vissa privata återförsäljare och på trions hemsida för 799 kronor.

Vilket fint intiativ! Detta har många äldre klart glädje utav! Heja er för detta fina arbete! Sprid vidare till dina vänner om du också tycker detta är en fin idé!