Trots varning för snökaos – Transportstyrelsen vägra skjuta på regler om däckbyte: ”Inte aktuellt”

Den 15:e april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck på svenska vägar. Förra året valde Transportstyrelsen att skjuta fram datumet för obligatoriskt däckbyte, från den 15 april till den 30 april 2020. Detta för att underlätta för däckbranschen och fordonsägare under pandemin.

I år kommer man inte att ta hänsyn till det, meddelar Transportstyrelsen. 

– Det är inte aktuellt, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen till Newsner.

På grund av coronapandemin och risken för smittspridning valde Transportstyrelsen att skjuta fram sista datumet för byte av dubbdäck. 

– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, sa Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande då.

Varnar för ruskigt väder

I år kommer man inte att göra samma undantag. Senast 15 april ska dubbdäcken vara borta, detta trots att Trafikverket varnar för ruskigt aprilväder, som de skriver på sin hemsida. 

– Av miljöskäl så kortades tiden för när dubbdäck är tillåtna att användas från 30 april till 15 april. Orsaken var att man uppmätt höga partikelhalter i luften och då framförallt under våren och som konstaterades bidra till ett antal för tidigt avlidna. Av den orsaken kan det finns anledning till att vara försiktig med att förlänga tiden när dubbdäck är tillåtna att användas under våren, berättar Monica Näslund på Transportstyrelsen för Newsner. 

– Därutöver har EU kommissionen ett pågående ärende gentemot Sverige vad gäller överträdelser av luftkvalitetsdirektivet med anledning av höga partikelhalter i luften, tillägger hon.

”Res bara om du måste”

“Res bara om du måste”, skriver Trafikverket på sin hemsida, på grund av veckans prognoser från SMHI som visar stora mängder snöfall.

Foto: TT

– Transportstyrelsen bedömer att erfarenheter och kunskaper vad gäller begränsning av smittspridningen i samhället är på en helt annan nivå än vad som var fallet våren 2020. Även tillgången på skyddsutrustning för de inblandade är mycket bättre än våren 2020 samt att vaccinering pågår, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen till Newsner. 

Hon fortsätter: 

– Transportstyrelsen har haft dialog med Folkhälsomyndigheten, att om de anser det nödvändigt, inkomma med en hemställan om att Transportstyrelsen föreskriver om en förlängd dubbdäckstid kopplad mellan Covid-19 och däckbytesverksamheten. Folkhälsomyndigheten avser inte att inkomma med en hemställan till Transportstyrelsen i denna fråga.

Dock finns det undantag. Enligt Transportstyrelsen kan det vara tillåtet att använda dubbdäck efter 15 april om det bedöms vara vinterväglag.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);