Trump ”väldigt besviken” på Löfven – här är statsministerns iskalla svar

President Donald Trump meddelar från USA att han är besviken på svenska statsministern Stefan Löfven.

Det efter ett samtal mellan de båda parterna där Löfven gav ett svar som inte Trump gillade.

Det var den 30 juni som den amerikanska rapparen ”ASAP Rocky” och hans livvakter ska ha kommit i bråk med en kille. Killen, som följde efter ASAP och hans livvakter, ska ha provocerat och slagit på den ena livvakten med sina hörlurar, enligt Expressen. Därefter har allt eskalerat och ett videoklipp visar hur killen kastas ned på marken och blir slagen av ASAP. Rapparen säger i ett polisförhör att han ”slog och sparkade på honom”.

Rapparen åtalad

Rakim Mayers, som rapparen egentligen heter, har suttit häktad ända sedan dess. Flera av hans konserter ställdes in eftersom han även blivit omhäktad i ärendet i väntan på åtal. Nyheten om ASAP spreds världen över och flera världsartister har uttryckt sig om att ”Sverige gör fel” som häktar ASAP mitt i hans turné. Men under torsdagen, den 25 juli, blev ASAP slutligen åtalad för misshandel av normalgrad.

Rapparen ASAP Rocky. Foto: Wikimedia Commons/The Come Up Show

Trump blandar sig i

Mitt i allt det här har president Donald Trump meddelat på sin Twitter att han skulle ta ”ett snack” med statsminister Stefan Löfven för att försöka fria ASAP.

”Jag kommer att ringa den mycket begåvade statsministern i Sverige”, skrev Trump i ett tidigare Twitterinlägg.

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons/Michael Vadon

Regeringens första svar

Men efter samtalet meddelade regeringen hur det faktiskt går till i Sverige.

– Det har redogjorts för Vita huset att i Sverige är alla lika inför lagen, sa då Margot Wallströms pressekreterare till Aftonbladet.

Även den svenska ambassadören i Washington kommenterade ärendet att regeringen inte tillåts eller ens kommer försöka påverka juridiska förfaranden.

Trump: ”Är väldigt besviken på Löfven”

Efter Trumps försök att charma Stefan Löfven och Sverige, men misslyckats, går han till attack i ett Twitterinlägg och beskriver hur besviken han är på Löfven.

”Jag är väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att inte kunna agera. Sverige har svikit vårt afro-amerikanska sällskap i USA”, skriver Trump bland annat.

”Vi gör så mycket för Sverige”

Trump skriver vidare att ”USA har gjort så mycket för Sverige” och att det finns värre brott att ta hand om.

”Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem”, skriver Trump på Twitter.

Men Löfven står fast vid sitt svar

Stefan Löfven och regeringen svarade ytterligare en gång för att tydliggöra vart de står i den här rättsprocessen – och det är utanför den.

Stefan Löfven. Foto: Wikimedia Commons/Mohammad Ali Marizad

”Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”, skriver Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström till SVT.

Om Trumps utspel på Twitter vill inte regeringen kommentera.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.