Trumps ord i förbjudna videon i natt – efter stora kaoset i Washington

Fyra dödsfall, 52 personer gripna – och USA:s parlament stormat.

Efter nattens historiska kaosscener i Washington DC uttalade sig president Donald Trump.

Men hans videoklipp har redan plockats ner av både Facebook och Youtube.

– Han sa aldrig att det är oerhört felaktigt, att det är oacceptabelt att man stormar kongressen och förhindrar dess arbete, säger tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) i Nyhetsmorgon.

Hundratals demonstranter stormade Kapitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC i natt. Upprörda efter valresultatet, där president Donald Trump förlorade mot Joe Biden, krossades rutor vid parlamentsbyggnaden. Världen skakas av bilderna där demonstranter ses tåga in i byggnaden samtidigt som senatorer och vicepresidenten evakuerades.

Trump supporters gesture to U.S. Capitol Police in the hallway outside of the Senate chamber at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 6, 2021. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta/TT

Vid midnatt svensk tid uppgav polisen att byggnaden slutligen säkrats. Utegångsförbud har utfärdats i Washington DC.

4 döda – 52 gripna efter kaoset i Washington

Fyra personer rapporteras på torsdagsmorgonen ha avlidit efter de kaotiska scenerna, varav en kvinna skjuten till döds. 52 personer ska ha gripits av polis i samband med sammandrabbningarna.

I natt svensk tid publicerade president Donald Trump ett videoklipp. Han uttalande sig där efter stormningen av Kapitolium.

Supporters of President Donald Trump rally at the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana/TT)

Videoklippet har plockats ner av världens stora mediejättar Youtube och Facebook.

Trump fortsätter hävda ”jordskredsseger” i valet

Trump fortsätter att hävda att han vunnit ”en jordskredsseger”.

– Jag vet att det gör ont, vi hade ett val som stals från oss. Det var en jordskredsseger, och det vet alla, i synnerhet den andra sidan, säger Donald Trump i natt.

Han fortsätter:

– Men ni måste gå hem nu, det måste bli lugnt. Vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera vår fantastiska poliskår. Vi vill inte att någon ska skadas.

Foto: TV4

– Det här är en tuff period. Vi har aldrig upplevt en sån här tid, där en sån sak kunde hända, där de kunde ta ifrån oss det, från oss alla, från mig, från er, från vårt land, säger Trump.

Facebook: ”Bidrar snarare än minskar risken för våld”

Videoklippet publicerades på flera stora plattformar, men såväl Facebook som Youtube har omedelbart tagit bort det. Enligt Guy Rosen, integritetsansvarig på Facebook, menar bolaget att videon från Trump ”bidrar snarare än minskar risken för våld”, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Senatorn John Cornyn från Texas menar att man nu ”nått botten”.

– Om man har så många människor samlade och varvar upp dem så är de utom kontroll. Man vet inte vilka personer som deltar, och det är en av anledningarna till att man inte ska varva upp folk och säga åt dem att ta sig till kongressbyggnaden för att uttrycka sina åsikter, sade han till CNN.

Uttalandet från den amerikanske presidenten har kritiserats på många håll. På torsdagsmorgonen gav före detta utrikesminister Carl Bildt (M) sin syn på Trumps ord i Nyhetsmorgon. 

– Han tog ju inte avstånd från detta. Han sa aldrig att det är oerhört felaktigt, att det är oacceptabelt att man stormar kongressen och förhindrar dess arbete. Det har presidenten inte sagt. Han sa, när våldsdådet var fullbordat, ”nu kan ni gå hem, jag älskar er, vi tycker om er”. Det är inget avståndstagande, säger Bildt i TV4.

Fyra personer rapporteras ha dött under natten i samband med kaosscenerna som utbröt i Washington DC.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required