Turister stannar och skiter vid populära fornminnet – fräcka beteendet får byalaget att se rött: ”Skäms”

Fornminnet i Kårböle lockar besökare som vill se minnesstenen. Men nu har platsen även blivit en plats där folk uträttar sina behov.

Något som fått byalaget i Kårböle att se rött, rapporterar SVT.

Under 1600-talet var Kårböle skans i Hälsingland en försvarsanläggning där man tog skydd mot angrepp från norska trupper i Härjedalen.

Skansen är 70×90 meter och är omgiven av en hög vall som kom till 1644 när det var krig. Då befäste man platsen och minnessten vid ingången till skansen sattes upp 1929.

Foto: Sinikka Halme/Shutterstock

Fornminnet brukar locka turister som är nyfikna på minnesstenen som är upprättad på platsen men nu är det inte bara nyfikna turister som lämnar spår efter sig.

Nödiga förbipasserande väljer också att uträtta sina behov på platsen. Något som fått byalaget i Kårböle att se rött.

– Alldeles vid Skansen så finns en trevlig rastplats. Man ser Ljusnan och och små pölar. Och för säkerhetens skull så är det skyltat att man inte ska skräpa ner. Men folk går uppenbarligen in på Skansen och uträttar sina naturbehov. De går inte mer än 7-10 meter in i Skansen och gör sina behov. Otrevligt!, säger Stellan Fagrell som är ordförande i byalaget i Kårböle till SVT.

Vill bygga dass på platsen

Stellan utgår ifrån att det är alla förbipasserande som är på rastplatsen, blir nödiga och går och sätter sig i skogen och bajsar.

–Jag tror inte att de som enbart kommer till skansen för att kolla på fornminnet utgör sina behov där. Utan det här är rastande på vägen, säger han till SVT.

Och på frågan vad han skulle vilja säga till folk som stannar på vägen och gör såhär säger Stellan:

– Skäms!

Nu vill byalaget i Kårböle bygga ett torrdass vid skansen – men både Riksantikvarieämbetet, och ytterligare två myndigheter har sagt nej till dassbygget.

Enligt Stellan Fagrell har Trafikverket en annan rastplats tolv kilometer bort och de tycker att det räcker.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);