Turister varnas för dödligt virus i svenska semesterparadiset

.

Den tropiska virussjukdomen West Nile fever bröt ut förra sommaren på grund av extremhettan. Flera länder runt medelhavet drabbades, däribland Cypern och Grekland. I det populära turistmålet Grekland drabbades fler än 300 personer varav 50 dog, skriver The Mirror.

Turister varnas för tropiska virussjukdomen

Nu går det brittiska utrikesdepartementet ut med en varning till britter som ska resa till Grekland och Cypern i sommar.

Enligt The Mirror är grekiska fastlandet, öarna utanför Cypern och området i närheten av ön Korfu några av områdena som drabbats.

FOTO: Pixabay

Nu varnar grekiska myndigheter för de potentiella riskerna av viruset.

Virussjukdomen tros spridas via myggor och är oftast lindrig med influensaliknande symtom som feber, huvud- och muskelvärk. Men i vissa fall kan den vara farlig, rent av dödlig, med tecken på hjärnhinneinflammation eller hjärtmuskelinflammation, skriver Aftonbladet.

Räknar med nytt utbrott

Grekiska myndigheter räknar nu med att viruset kommer bryta ut igen.
”Det har nu rapporterats tillräckligt många fall som gör att vi klassar det som en hälsofara”, säger Danai Pervanidou på grekiska hälsovårdsmyndigheten till The Mirror.

Nu rekommenderas turister vara extra försiktiga och klä sig i långärmade tröjor, använda myggnät och smörja in sig med myggmedel för att inte bli smittade.

Så skyddar du dig

”Precis som i vintras när vi väntade oss ett influensautbrott, så räknar vi även med att West Nile-viruset sprider sig i sommar. Vi måste vara förberedda”, säger Danai Pervanidou.

FOTO: Pixabay

Det brittiska utrikesdepartementet varnar nu alla turister som ska åka till Grekland och Cypern i sommar.
”Du bör överväga preventiva metoder som minskar risken att utsättas för mygg, exempelvis genom att använda myggmedel när du är utomhus och stänga alla fönster när du är inomhus”, skriver man i ett pressmeddelande.

Grekiska myndigheter har nu förberett landets flygplatser med information om viruset, för att uppmärksamma turister.

Men Grekland är inte ensamma om att drabbas av viruset. Även Italien, Rumänien och Serbien har sett en ökning av antalet drabbade, rapporterar The Mirror.

Dela artikeln för att varna eventuella vänner som ska resa till Grekland i sommar!