Tusentals frivilliga anmäler sig – för att förstärka sjukvården i Stockholm: ”Det är nu vi behövs”

Region Stockholm är i akut behov av att stärka vården under den pågående corona-pandemin och sjukvården skriker efter personal.
Nu rapporterar Dagens Nyheter att över 5 000 personer har anmält sig för att förstärka regionen.
– Jag ser det som en solidaritetshandling, vi är utbildade för att vårda och nu behöver vi kavla upp ärmarna för det är nu vi behövs, säger sjuksköterskan Karin, som vanligtvis jobbar på ett privat särskilt boende i Stockholm, till tidningen.

Region Stockholm går på knäna i den pågående coronakrisen. Sjukvården skriker efter personal och på en presskonferens i onsdags bad hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson om hjälp.

Stort behov av personal

Behovet av personal är stort och de som arbetar deltid har ombetts att gå upp i arbetstid. Samtidigt har de som nyligen gått i pension, framför allt de under 70 år, ombetts att återvända till sjukvården.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, sa Björn Eriksson då.

STOCKHOLM 20200325 Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör talar när Region Stockholm håller pressträff med anledning av att drabbade av covid-19 ökat kraftigt. Foto: Janerik Henriksson

Gensvaret har varit stort. Dagens Nyheter rapporterar att över 5 000 personer nu anmält sig för att förstärka vården.

Över 5 000 har anmält sig

En av dem Vilhelm, som till vardags går termin nio av elva på läkarprogrammet vid Karolinska Universitet.

– Jag tror att många av oss nästan handlade på reflex. Många är inställda från början att man måste hjälpa till, alla förväntar sig det av sig själva, säger han till Dagens Nyheter.

Ulrika Sundquist, hr-direktör på Region Stockholm, säger att det varit ”ett fantastiskt gensvar”. Samtidigt säger hon att behovet av resurser kommer behövas under en tid framåt samtidigt som att de som ännu inte kontaktats kan komma att göra det framöver.

Under onsdagen vårdades 300 patienter på sjukhus i regionen varav 65 på intensivvårdsavdelningen.

Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning. Foto: Claudio Bresciani / TT

Region Stockholm prioriterar i dagsläget de som har erfarenhet av akutvård och intensivvård. Samtidigt jobbar regionen med att förstärka upp flertalet arbetsuppgifter där annan typ av kompetens behövs, som inte nödvändigtvis är vårdutbildning.

”Gör vad du måste”

En annan som valt att anmäla sig är sjuksköterskan Karin, som vanligtvis jobbar vid ett särskilt boende i Stockholm. Hon har arbetat inom vården i 18 år varav 13 år som sjuksköterska, och för henne var det inget snack om saken att anmäla sig

– När jag sa till min man att jag anmält mig så sa han bara ”gör vad du måste, jag tar hand om hemmet”, säger Karin till Dagens Nyheter.

Den som vill kan anmäla sig till Region Stockholm för att förstärka vården kan göra det här