Tusentals svenskar råkar ut för inbrott varje år. Men med de här enkla knepen kan vem som helst få ett säkrare hem.

Att råka ut för ett brott är en stor skräck för många. Men det finns faktiskt en hel del saker man kan göra för att stoppa tjuvarna.

Null

burglar1200x630

Hur mycket kan tjuven lista ut om var du bor och jobbar bara genom vad du postar i sociala medier? Testa själv här.

Under 2013 anmäldes 21 000 bostadsinbrott i Sverige enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Av de var 13 700 inbrott i villor och 7 360 var inbrott i lägenheter. Men det finns enkla knep för att göra det svårare för tjuvar att ta sig in i bostaden och få tag i värdesaker. Här är fem tips på hur du kan skydda dig mot tjuven.

1. Göm eller lås in värdesaker.
Ett vanligt misstag som många gör är att lämna värdesakerna framme på olika ställen i lägenheten eller huset. Till exempel på nattduksbordet eller i badrumsskåpet. De värdesaker man har hemma förvaras bäst i ett säkerhetsskåp.

2. Lås dörren.
Många struntar i att låsa dörren när de är hemma, i tvättstugan eller ute på tomten. Gör inte det misstaget! Vem som helst kan råka ut för en inbrottstjuv som passar på när dörren är upplåst.

3. Använd fönsterlås.
De som bor på bottenplan, eller har fönster som man lätt kan nå med hjälp av en stege, gör bäst i att låsa fönstret med ett godkänt fönsterlås. Att skruva igen fönstret med en engångsskruv är också en god idé. De som har en altan ska helst ha ett låsbart handtag med en säkerhetsspanjolett.

4. Lämna inte grejer i bilen.
15 300 bilstölder anmäldes under 2013 enligt BRÅ. 52 100 anmälde att någon hade stulit saker ur eller från deras bilar. De siffrorna kan göra vilken bilägare som helst nervös, men det finns knep som gör din bil mindre attraktiv för potentiella biltjuvar. För det första, lämna aldrig kvar synliga värdesaker när du parkerar din bil, inte ens om du bara lämnar den för en stund. Det låter kanske som en enkel sak att göra, men faktum är att många gör misstaget att lämna kvar saker i bilen – vilket ökar risken för att en tjuv väljer att bryta in i just den bilen.

5. Glöm inte garaget.
Glöm inte att låsa dörren till garaget, om din bil står i ett sådant. Om du har ett eget garage kan det vara bra att se över säkerheten. Dörren till garaget ska vara lika säker som ytterdörren till det vanliga hemmet.

TV3:s nya program ”Stoppa tjuven” lär dig hur du skyddar dig mot brott. Före detta grovt kriminella och experter lär dig hur kriminella tänker och agerar, så att du själv kan undvika att råka ut för olika slags brott. Programmet har premiär 22 januari. På programmets hemsida kan du testa hur mycket tjuven kan få reda på om var du bor och jobbar bara genom vad du postar i sociala medier.

Före detta värdetransportrånaren Anders Adali och före detta narkotikaledaren Johan Viktor har båda ett förflutet som grovt kriminella. I det första avsnittet av ”Stoppa tjuven” letar de upp hus att göra inbrott i. Efter att ha kontaktat familjen i huset utsätts sedan familjen för ett inbrott, samtidigt som familjen får se vad som händer med hjälp av övervakningskameror. På det sättet får både familjen och tittarna se på vilka sätt säkerheten brister i hemmet.

I det första avsnittet får du också lära dig vilka knep ficktjuvar använder sig av. Och hur reagerar egentligen folk när de ser någon på stan som blir bestulen på sina saker?

Hur mycket kan tjuven lista ut om var du bor och jobbar bara genom vad du postar i sociala medier? Testa själv här.