Tusentals svenskar trängdes på nyårsnatten – trots risken för ökad smittspridning: ”Är förskräckt”

Sjukvården vädjade till svenskarna att avstå från stora jul och nyårsfiranden i år. Det på grund av coronapnademin.

Men trots det valde många att fira in 2021 i stora folksamlingar och på Götaplatsen samlades 3000 personer vid tolvslaget, rapporterar Aftonbladet.

Smittspridningen av covid-19 har skenat under vintern och sjukvården har vädjat till människor att därför hålla sig borta från stora firanden med människor utanför den närmaste kretsen. Det för att få stopp på smittan.

Men på självaste nyårsnatten samlades 3000 personer på Götaplatsen i Göteborg för att fira tolvslaget.

Traditionsenligt nyårsfirande med raketskjutning på både höjden och tvären på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget 2020/2021 under den pågående coronapandemin.
Traditionsenligt nyårsfirande med raketskjutning på både höjden och tvären på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget 2020/2021 under den pågående coronapandemin. Foto: Johan Nilsson, TT /Tomas Oneborg, SvD, TT

Enligt Jerker Isacson, chefsläkare och jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, är beteendet olämpligt.

– När så många träffas under glada och stimmiga former så är det risk att det blir för nära kontakt, vilket bidrar att vi får en topp i sjukvården igen, säger han till Aftonbladet.

Oro för ökad smittspridning

Innan nyårshelgen var 246 covidpatienter inlagda på Sahlgrenskas vårdavdelningar och under fredagen minskade antalet till 226.

Men samtidigt har antalet iva-patienter mer än fördubblats från 21 till 46 personer.

Nu är Jerker Isacsson rädd att de stora folksamlingarna under nyårsfirandet i Västra Götaland kommer leda till ytterligare inlagda.

Riktar skarp kritik mot firandet

Men det var inte bara i Göteborg folk samlades. Även i Stockholm var det stora folksamlingar på gator och torg.

Johan Styrrud, överläkare på Danderyds sjukhus ordförande i Läkarföreningen i Stockholm riktar skarp kritik mot den typen av firande.

– Jag har sett bilderna och är förskräckt över att man beter sig på det här sättet. Man ska inte träffa större folksamlingar nu utan bara de man bor med. Jag tror att folk som står där i folksamlingarna inte förstår hur farlig den här sjukdomen är, säger han till Aftonbladet.

Johan menar att hans kollegor påDanderyds sjukhus jobbar under hög press och är på gränsen av sin ork och kapacitet.

”Blir bekämd”

Han är också kritisk till att Stefan Löfven var ute i julhandeln, trots att han själv uppmanat befolkningen att stanna hemma.

– Jag blir beklämd av att man som politiker inte gör som man säger. Det är svårt att veta men jag tror att det kan ha haft viss effekt, säger Styrud.

Även i Skåne samlades människor ute på gator och torg och enligt P4 Malmöhus var det en stökig natt där raketer sköts kors och tvärs över Möllevångstorget.


#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);