TV4-profilen Maria Forsbloms gravidkamp med sambon – öppnar upp om kroniska sjukdomen

Tillsammans med sambon har TV4 profilen Maria Forsblom två barn.

Men att det skulle bli verklighet var långt ifrån säkert.

Hon lider nämligen av den kroniska sjukdomen PCOS, som kan göra det svårt att få barn.

– Kommer det uppstå komplikationer som gör att jag aldrig kommer kunna få barn? Det var verkligen både glädje och förtvivlan, berättar Maria Forsblom i Aftonbladet enligt Expressen.

Att få barn är inte en självklarhet för alla kvinnor. Det är inte bara en önskan och vilja att få barn, men hälsan måste också tillåta att en graviditet kan ske.

Redan i högstadiet upptäckte TV4-profilen Maria Forsblom att allt inte stod rätt till.

När vännerna hade fått sin första mens, dröjde det allt längre tid innan hon fick sin och uppsökte då en gynekolog.

Maria Forsblom om kampen: ”Lättad och rädd”

Då diagnostiserades hon med PCOS – en kronisk hormonsjukdom som gör att man har för många äggblåsor på äggstockarna, och sällan eller aldrig har ägglossning. Något som i sin tur kan göra det svårt eller till och med omöjligt att få barn.

– Min gynekolog sa att jag nog med största sannolikhet ändå skulle kunna bli gravid men att det skulle ta tid. Jag blev både lättad och rädd. Jag hade sjukvården på min sida och det upptäcktes tidigt. Men samtidigt väcktes flera tankar. Är det verkligen säkert att jag kommer kunna bli gravid. Eller kommer det uppstå komplikationer som gör att jag aldrig kommer kunna få barn? Det var verkligen både glädje och förtvivlan, berättar Maria Forsblom i Aftonbladet.

Så när hon träffade kärleken och sambon Erik Häggblom fick hon ta medicin för att äggen skulle kunna utvecklas, så att hon i sin tur kunde bli gravid.

Nu vill hon uppmana andra kvinnor som känner igen samma symtom att söka vård.

– Det känns väldigt vanligt. När jag fick diagnosen skrevs det in i min journal så jag kunde få medicin direkt den dagen jag ville bli gravid – och inte behöva ”försöka” ett år som de annars säger att man ska göra.

Så skönt att det ordnade sig för dig Maria. Det är verkligen viktigt att kolla upp när det sker förändringar med hälsan. Styrkekramar till dig Maria som fått kämpa och alla kvinnor som lider av samma sjukdom.