Ulf Kristersson bryter tystnaden – efter avslöjandet om M-toppen Svantesson: ”Regler ska följas”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tog ut ersättning för dubbla boenden, avslöjade TV4 Nyheterna i förra veckan.
Nu kommenterar Ulf Kristersson saken.
– Det regelverk som finns ska följas och det har Elisabeth Svantesson gjort, säger Kristersson i TV4.

Det var i torsdags i förra veckan som TV4 Nyheterna kunde avslöja att Elisabeth Svantesson (M) tagit ut bostadsbidrag för dubbla boenden.

Tog ut ersättning på 50 000 kronor om året

M-toppen har tagit ut bostadsbidrag och varit skriven i ett fritidshus utanför Nora i Västmanland, samtidigt som familjen varit skriven på en bostadsrätt i Stockholm.

Till adressen i Stockholm ska Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, också ha fått sin post vilken även SvD tidigare har rapporterat om.

Hon ska enligt TV4 ha fått ut 50 000 kronor om året från oktober 2015 till och med 2017 i bostadsbidrag.

STOCKHOLM 20190429 Moderaternas eknomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Riksdagsledamöter har enligt regelverket rätt till bostadsbidrag om man har en bostad utanför Stockholm.

”Jag har följt de regler som gäller”

Det någonting Svantesson hänvisar till i en kommentar på sin Facebook sida.

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot från Örebro län. Det har under hela den tiden varit självklart för mig att vara skriven, och ha en bostad i valkretsen. Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skriver hon på Facebook.

Ulf Kristersson bryter tystnaden om Svantesson

M-toppens pressekreterare Niklas Gillström samt Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, har båda uttalat sig i frågan.

– Riksdagsledamöter står alltid fria att fatta beslut i det här avseendet, men det finns ingenting i Elisabeth Svantesson beslut som strider mot de regelverk som är uppställda och formulerade. Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra, sa Billström då.

Och nu bryter även Ulf Kristersson tystanden.

– Det regelverk som finns ska följas och det har Elisabeth Svantesson gjort, säger han i TV4-Nyheterna under lördagen.

Öppen för diskussion kring regelverket

Kristersson öppnar för att se över det regelverk som finns i dagsläget.

Däremot vill han inte kommentera huruvida reglerna är rimliga eller moraliskt riktiga.

– Sen kan man fråga om vi har rätt regler och jag noterar att talmannen tar upp den frågan nu. Regler ska följas men de ska också vara rätt och riktiga i befolkningens ögon, säger Kristersson till TV4.

TV4 rapporterar om att jag under maj 2014 och tre år framåt varit skriven i mitt hemlän Örebro samtidigt som min man och…

Posted by Elisabeth Svantesson on Thursday, 2 May 2019

Vad tycker du om det här?