Ulf Kristersson bryter tystnaden – efter uppmärksammade bjudresan: ”Det är helt…”

Partiledaren Ulf Kristersson (M) var tillsammans med Liberalernas och Kristdemokraternas diton Nyamko Sabuni och Ebba Busch Thor i Tel Aviv för att fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag.

Att partiledarna var med på resan väckte starka reaktioner och en juridikexpert menade att det kan innebära muta. Tidigare under tisdagen meddelade chefsåklagare Kim Andrews vid riksenheten mot korruption att det inte blir någon förundersökning om misstänkt mutbrott.

Nu bryter Kristersson tystnaden – och han ser inga problem med att han blev bjuden på en exklusiv resa till Tel Aviv.

 

Den svenska kändiseliten samlades i Tel Aviv för att vara med på festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest. Bland gästerna fanns partiledarna Ulf Kristersson (M), Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch Thor (KD).

Kritik mot partiledarnas bjudresa

Många har reagerat på att politikerna deltog på festen. Juridikprofessorn Claes Sandgren menade även att ärendet borde granskas av åklagare gällande att resan kan innebära muta.

Bindefeld stod för resan, mat samt husrum i flera dagar och en privatperson anmälde ärendet kring partiledarna till åklagare.

Tidigare under tisdagen kom beskedet från chefåklagare Kim Andrews vid riksenheten mot korruption att det inte blir någon förundersökning om misstänkt mutbrott.
– Det förfarande som framgår av anmälan ger enligt min uppfattning inte anledning att anta att det kan vara fråga om något brottsligt. Jag har därför i dag beslutat att inte inleda någon förundersökning, säger han till Expressen och fortsätter:

– Grunden för beslutet är avsaknaden av tjänstesamband.

Ulf Kristersson bryter tystnaden

Ulf Kristersson betalade själv flygresan ner men bjöds på boende och husrum samt flygresan hem, som Bindefeld betalade för.

Ny bryter han tystnaden och han anser inte att det finns en problematik i att han blev bjuden på den exklusiva resan.

– Nej verkligen inte. Jag är vän med han som fyllde 60 sedan 20 år tillbaka i tiden, när han fyllde 60 ville jag självklart fira honom, säger Kristersson till Aftonbladet.

STOCKHOLM 2019-09-10 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fotograferad i samband med riksmötets öppnande. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kristersson berättar vidare att han även bjudit Bindefeld på privata tillställningar.

Han vill inte heller lägga sig i huruvida resan borde undersökas kring eventuella mutbrott.

”Kan tycka det finns större samhällsproblem”

Enligt honom har det blivit alldeles för stor uppståndelse kring resan.

– Ja, jag kan tycka att det finns större svenska samhällsproblem. Som till exempel gängkriminaliteten, som jag skulle fokusera mer på, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet: Samtidigt lämnade du Sverige i slutskedet av samtalen om gängkriminaliteten, borde inte du varit här då?

– Nej, det är helt fel. Johan Forssell har skött samtalen för vår räkning, på samma sätt som två statsråd har skött samtalen för regeringens räkning. Jag och Johan Forssell har stått i kontakt med varandra flera gånger om dagen. Mobiltelefoni funkar alltså även utomlands, säger Kristersson.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!