FOTO: TT Nyhetsbyrån

Ulf Kristersson utreds av polis: ”Jag begick ett misstag”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson utreds nu av polis.

Anledningen är att han lämnat sitt vapenskåp olåst i hemmet.
”Polisen larmade av och sökte igenom bostaden. Och upptäckte då att vapenskåpet i källaren inte är låst” skriver M-ledaren i ett uttalande på Facebook.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Ulf Kristersson har ett stort jaktintresse och har 25 års erfarenhet av jakt. Men nu utreds han av polis – efter att ha lämnat sitt vapenskåp olåst.

M-ledaren skriver på Facebook.
Jag är som många vet jägare sedan 25 år tillbaka och har mina jaktvapen hemma i ett vapenskåp. I tisdags skulle jag rengöra vapen och vapenskåpet efter den allra sista jakten för säsongen. Och eftersom vi har renoverat i källaren har skåpet flyttats och var smutsigt. Mitt i detta fick jag ett viktigt telefonsamtal, men mottagningen i källaren var dålig så jag gick ut ur rummet för att kunna höra bättre”.

Polisen sökte igenom bostaden

Kristersson skriver att han skulle åka med familjen till Örebro den aktuella dagen. Han lämnade och larmade huset men glömde att låsa vapenskåpet. På onsdagen därpå utlöste en hantverkare larmet varpå Säpo tillkallade polis till huset.

Polisen larmade av och sökte igenom bostaden. Och upptäckte då att vapenskåpet i källaren inte är låst. Polisen gjorde precis som de ska, och tog hand om vapnen. Och där finns de nu”, skriver Kristersson på Facebook.

”Jag begick ett misstag”

Polisen har beslagtagit vapnet och ammunitionen. Nu har en utredning inletts med misstanke om att M-ledaren brustit i förvaringen av vapnet.

Kristersson erkänner att han begått ett misstag.
Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr – och det kommer inte hända igen. Det jag gjorde är inte brottsligt, men slarvigt. Lagstiftningen är tydlig på den punkten. Jag och alla andra jägare vet hur viktigt det är med att förvara sina vapen på ett korrekt sätt. Jag beklagar detta misstag och denna händelse, men är tacksam över att huset vid tillfället hade ett fullgott skalskydd i form av lås och larm direktkopplat till polisen”, skriver han på Facebook.

Jag är som många vet jägare sedan 25 år tillbaka och har mina jaktvapen hemma i ett vapenskåp. I tisdags skulle jag…

Posted by Ulf Kristersson on Saturday, 23 February 2019