Ulf Kristerssons känga till Stefan Löfven – efter orden om Sveriges gängkriminalitet: ”Total oförmåga…”

Coronakrisen har länge varit det stora fokuset världen över, så även i Sverige. Men sedan några veckor tillbaka är det gängkriminaliteten som klättrat länge och längre upp på den politiska dagordningen.

Under onsdagen uppmärksammades en intervju med Expressen där statsministern Stefan Löfven kommenterar gängbrottsligheten i Sverige.

I intervjun kallar Stefan Löfven de som ligger bakom de kriminella nätverken som sysslar med både mord och internationell droghandel för ”smågangstrar”, rapporterar Expressen.

”Hur kan han säga så?”

Stefan Löfvens sätt att beskriva de gängkriminella nätverken i Sverige har upprört många. Bland annat moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).

– Denna totala oförmåga att tala klartext. ”Smågangstrar”, så beskriver han de som dödar barn och terroriserar bostadsområden. Det är helt ofattbart hur han kan säga så, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare till Expressen och tillägger:

– Jag var i Botkyrka i dag (onsdag) tillsammans med polisen och tände ett ljus på den plats där den 12-åriga flickan dödades. Det var inga smågangsters som dödade henne. Det är grovt kriminella gäng som beter sig som inhemska terrorister. Hur kan man kalla dem för smågangsters, ungefär som det var stenkastning det handlade om? Ofattbart. 

Vidtagit flera åtgärder

I intervjun med Expressen berättar Stefan Löfven om de åtgärder som regeringen vidtagit. Bland annat lyfter han fram fler polisutbildningar, fler poliser, höjda straffskalor för ett 50-tal brott, mer pengar till polisen än vad de själva efterfrågat och utökade möjligheter för polisen att använda sig av exempelvis kameraövervakning och att läsa av krypterad trafik och information

Men inte heller det tycker Ulf Kristersson (M) är bra nog.

– Det är fler poliser nu än det var förr. Å andra sidan är polistätheten lägre eftersom vi har vuxit med flera hundratusen personer i Sverige de senaste åren. De gör småsaker, det har jag aldrig förnekat. Men de gör inte de här systemförändrande sakerna som ändrar spelreglerna. Som gör att man kan krossa de här gängen. Det har man gjort i Danmark och det vill inte den här regeringen göra, annars hade de sagt ja till förslagen som vi lagt fram, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required