Undersköterskan Silvana bryter ihop – efter besparingarna inom vården: ”Utnyttjas”

Undersköterskorna har fått nog och marscherar i dag för bättre villkor inom vården.

Manifestationer kommer att hållas under torsdagen och en namnlista ska lämnas in till socialministern med 14 000 namn påskrivna. 

– Vi utnyttjas för att vi arbetar med hjärtat. Vi har många som är långtidssjukskrivna, har gått in i väggen och orkar inte mer, säger undersköterskan Silvana Vretoska till TV4.

Enligt Silvana Vretoska har undersköterskorna vädjat om mer resurser, bättre villkor, tid och hjälp under en lång tid utan gehör. Ingen verkar lyssna och nu har det gått så pass långt att undersköterskorna gör uppror. De kan inte strejka från sitt jobb, men under torsdagen 22 augusti skulle det hållas manifestationer runt om i landet.

Blir tårögd och förbannad

Silvana berättar i tårar hur kraften har tagit slut. TV4:s reporter märker att Silvana blir ledsen av att prata om den rådande situationen för undersköterskor.

– Ja, jag är förbannad att det har kommit till den här gränsen, säger Silvana Vretoska i intervjun.

”Har gjort mycket när det gäller äldreomsorg”

En namninsamling på 14 namn ska lämnas in till socialminister Lena Hallenberg (S) med krav på bättre villkor inom vården. Blir villkoren bättre för undersköterskorna så blir vården bättre för alla äldre och patienterna. Enligt socialministern har regeringen gjort mycket för äldreomsorgen.

– Den här regeringen har gjort mycket när det gäller äldreomsorg, och inte minst för undersköterskor, jag ser fram emot att lägga fram förslag åt riksdagen som reglerar undersköterskeyrket där vi tittar på en möjligheten till en utbildning som ger en undersköterskeexamen. Det här är en grupp som är otroligt viktig, säger Lena Hallenberg (S), socialminister till TV4.

Silvana Vretoska belyser att undersköterskorna vet bäst hur jobbet fungerar.

– Det är vi som kan jobbet bäst, hur det ska utföras och hur mycket tid det kräver, säger hon till TV4.

Ida berättar – tidspressat schema

Tidigare har undersköterskan Ida Eliasson berättat i en intervju med Newsner hur tidspressat arbetet är och de äldre får knappt duscha mer än en gång i veckan. De äldre lever efter ett schema och undersköterskorna får springa kapplöpning till brukarna för att hinna med att ta hand om dem.

Läs Idas berättelse genom att klicka här.

Se intervjun med undersköterskan Silvana:

Det är verkligen på tiden att vårdens villkor blir bättre för alla undersköterskor så att de orkar ta hand om våra äldre och patienter. Sprid detta vidare om du håller med!