Undersköterskan Ylva ryter ifrån – har fått nog av vårdkaoset: ”Jag orkar inte bry mig längre”

Coronakrisen gör att landets sjukvårdspersonal får slita på arbetet för att få ihop det.

Men det hårda jobbet har fått flera att ryta ifrån den ohållbara situationen – en av dem är undersköterskan Ylva fått nog.

”Jag orkar inte bry mig längre”, skriver hon på Facebook.

Sjukvårdspersonal världen över har ett tuffare arbetsklimat än någonsin.

Trycket som personal på sjukhus känner inför att dra ner på antalet smittade i coronaviruset, gör att situationen är ohållbar för många som arbetar inom sjukvården.

Skyddsutrustning sinar inom landets olika landsting och detta gör att till slut går det inte längre.

Ylva Norvinger som arbetar som undersköterska ryter nu ifrån och vill se en förändring i coronasituationen.

”Det är många åsikter nu… plötsligt vimlar det av experter. Folk läser vetenskapliga rapporter och tror sig kunna tyda dem, man slänger ur sig statistik och beräkningar till höger och vänster. Källkritiken har hamnat på en all time low..Ekonomin går åt helvete och folk festar i fjällen…”, skriver hon på Facebook.

Det är många åsikter nu… plötsligt vimlar det av experter. Folk läser vetenskapliga rapporter och tror sig kunna tyda…

Gepostet von Ylva Norvinger am Mittwoch, 25. März 2020

”Jag vill slita av mig masken”

Ylva skriver vidare om den tuffa situationen och att hon tappat hoppet helt.

”Jag står och håller i en människa som inte kan andas. Jag tittar in i ögon, mörka av skräck och jag ropar genom larmet som pågår runt omkring och min tjocka, varma mask. ”Var inte rädd. Vi ska hjälpa dig.” Jag hoppas att det är sant…Inga anhöriga finns vid hens sida. Besöksförbud. Jag vill slita av mig masken för att vara med den här människan och trösta innan sömnen kommer. Men jag är också rädd. Jag vill inte ta hem det här till min familj”, skriver hon.

Ylva beskriver hur hon tillsammans med sina kollegor hör om hur vårdpersonal också insjuknar och dör, men att de inte får lägga för mycket energi på det – samtidigt som de ska rädda liv.

” Vi är beredda på det vi hoppas ska hända och det vi inte vill ska hända.
100% syrgas. Medicinerna går in. ” Nu ska du få sova en stund. Det blir bra…” Jag känner hur handen som håller mig krampaktigt slappnar av. Jag tittar på skärmen bakom läkaren. Sjuksköterskan parerar skickligt sömndjupet och blodtrycket som sjunker snabbt.
Läkaren intuberar. Syresättningen tickar nedåt på skärmen. Jag sätter på respiratorn. Den kopplas på. Det går snabbt. Vi väntar. Justerar inställningar. Ska hen hämta sig?
Ja. Den här gången. Eller snarare för den här stunden…”, skriver Ylva Norvinger.

Inte tid med rast på arbetstid

Mitt i kaoset kanske vårdpersonalen får en kvarts rast, om det är möjligt skriver Ylva.

Hon skriver att inlägget inte är skrivet för att gnälla om situationen, utan att ge människor den verkliga bilden av sjukvårdens vardag.

”Och trots det här är jag tacksam varje dag. För mina fantastiska kollegor, för att jag än så länge är frisk, för att min familj är frisk och för att det trots motsägelsefulla, förvirrande rapporter finns människor som väljer att hjälpa oss sakta ner smittspridningen. Och tack till alla påhittiga som ställer om/upp och fixar fram yt-sprit, lämnar in munskydd, öppnar affärer för riskgrupper, hjälper grannar, tar hand om våra barn, skickar oss uppmuntran. Ja alla otroliga människor som sluter upp och kämpar med oss .Tillsammans klarar vi det här!”, skriver Ylva Norvinger.

Så starkt att berätta, ni är de riktiga hjältarna! Nu ser vi till att hjälpas åt att sprida Ylvas berättelse vidare!