Undersköterskans desperata vädjan – ryter ifrån mot de som struntar i pandemin: ”Skärp er”

Smittan ökar kraftigt i Uppsala län. Samtidigt struntar många i restriktionerna.

Nu vädjar undersköterskan Brita Molander om att folk ska ta sitt ansvar.

– Snälla, skärp er ett tag till, säger Brita Molander till Expressen.

Coronapandemin fortsätter att ställa till med problem i Sverige och världen. Trots att vaccinationerna har kommit igång runt om i landet, totalt har över 2 miljoner vaccinationer nu genomförts i Sverige, är läget alltjämt allvarligt.

I Uppsala län har smittan skenat iväg rejält på slutet. En tredje våg har tvingat regionen att gå ut med en uppmaning om ”personlig lockdown”.

Detta gäller som ett förtydligande om att fortsätta arbeta hemifrån, endast träffa personer i hushållet och att enbart åka kollektivt om man måste.

– Det känns väldigt viktigt att man på något sätt försöker nå fram till invånarna om att inte utsätta sig för smitta. Så att vi i alla fall inte får några onödiga fler smittfall, sade Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala, i början av veckan till Sveriges Radio.

undersköterska, sjuksköterska
Genrebild. Foto: Shutterstock

Intensiv kamp mot covid-19

Samtidigt är trycket på sjukvården rekordhögt inom regionen. Tidigare i veckan rapporterade Sveriges Radio att 30 personer intensivvårdades för covid-19 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, den högsta siffran sedan pandemin startade.

En som kämpar hårt för att hjälpa patienterna på intensivvården är undersköterskan Brita Molander.

– Det är oerhört slitsamt. Just känslan av att det aldrig tar slut, säger Brita Molander till Expressen.

sjuksköterska, coronavirus
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

”Provocerad och besviken”

Hur framtiden kommer se ut, eller om det ens finns tillfälle för semester, vet Brita Molander inte i nuläget.

Men samtidigt som hon och vårdkollegorna sliter dag och natt för att rädda liv, struntar många i restriktionerna. Det är folk som sätter sig på uteserveringar, eller som inte bär munskydd i kollektivtrafiken.

Brita Molander slår fast att det är tufft att se hur folk beter sig – och uppmanar därför allmänheten till att ta sitt personliga ansvar.

– Om man tittar på hur folk ute i samhället beter sig är man rätt provocerad och besviken på att människor inte kan följa restriktioner, säger hon till Expressen.

uteservering
Foto: Johan Nilsson / TT

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required