Undersköterskor hånas – när de försöker hjälpa våra äldre: ”Kallas jävla smittbärare”

I snart två månader har personer över 70 år rekommenderats att stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter. Något som gjort att många äldre sitter helt ensamma, dygnet runt.

För dessa personer har personalen i äldreomsorgen blivit ovärderlig. Men nu vittnar personal på flera håll i landet om hur de kallas för glåpord och ifrågasättande när de jobbar med de äldre – både av anhöriga till brukare och av allmänheten.

Foto: Shutterstock/ Fredrik Sandberg, TT

Hemtjänstpersonalen i Torsås är några utav de personer som blivit utsatta för detta, något SVT nyheter Småland var först med att berätta.

– Jag hörde ett lysande exempel från i söndags där en ung tjej, inte ens tjugo år, fick frågan direkt av en anhörig hos första brukaren ”Var har du visiret?” och hon gick i fällan och sa ”Jag är ny”, berättar Monica Anderberg som jobbar i hemtjänsten för SVT.

Men det stannar inte där. Monica berättar att hemtjänstpersonal kallas för både det ena och det andra.

– Ordet smittbärare och jävla smittbärare har förekommit. Dock inte jättemycket men jag tycker att en gång är en gång för mycket.

”Påverkar arbetsmiljön”

Monica säger att hon förstår att människor är oroliga, då många i Torsås har blivit sjuka. Men hon tycker att man borde läsa på eller fråga vänligt hur det kommer sig att personalen inte bär visir, exempelvis.

– Rädsla skapar små monster av oss, och får oss att göra saker vi inte borde. Men det är inte roligt att ta emot det. Det påverkar arbetsmiljön, säger Monica Anderberg, som också är huvudskyddsombud för Kommunal, till SVT.

Hemtjänstpersonal i Kalmar vittnar om samma sak. Där har man tagit emot hån både när de har skyddsutrustning och skäll när de inte har det.

I ett Facebookinlägg som SVT nyheter Småland tagit del av berättar en person som jobbar inom hemtjänsten hur situationen var i på Öland under Kristihimmelfärdshelgen.

”Det har vart otroligt mycket släkt från Stockholm, Göteborg, Dalarna osv osv i helgen. I små, små hus har de trängts flera stycken. När jag kom in till en med all skyddsutrustning som vi har hos allihopa stod en anhörig från Stockholm och skrattade och sa att jag såg ut som en utomjording.

Tråkiga med detta är att om/när någon inom vår hemtjänst blir smittad så kommer det vara PERSONALENS fel. Det är oss det kommer stå om i tidningen, det är oss folk kommer kolla snett på och tänka att det är vi som inte ”sköter” oss.”

Ingen människa ska behöva utstå glåpord varken i eller utanför jobbet.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.