Undersköterskorna slår larm – läget akut inom äldreomsorgen: ”Man måste satsa mer”

Hemtjänstpersonalen slår larm – de är allt mer pressade, stressade och styrda via minuter. Duschbesöket och matlagningen hos de äldre ska gå blixtsnabbt och besöken blir kortare och fler i stället för harmoniska och långa. Det visar en kommande studie från Stockholms universitet, enligt Sveriges radio.

I den kommande studien från Stockholms universitet kan man se att antalet besök som personalen i hemtjänsten gör hos de äldre har ökat från nio till 12 under en period på tio år. Men besöken är kortare och var tredje personal upplever att de är underbemannade varje dag.

– Vi kan ju inte jobba med av och på knappar när man jobbar med människor, säger Gun i Stockholm som har jobbat inom äldreomsorgen i över 30, till Sveriges radio.

Allt fler äldre får snabbare besök eftersom att personalen är pressad tidsmässigt. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Allt fler äldre får snabbare besök eftersom att personalen är pressad tidsmässigt. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock/De visu

Jobbar mot klockan: ”Ett stort problem”

Men av och på knappar blir det ändå för personalen som jobbar mot klockan eftersom besöken är anpassade efter minuter.

– Det är ett stort problem, både personal och de äldre får ett förminskat handlingsutrymme, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Sveriges radio.

Inga ambitioner: ”Man måste satsa mer”

Just nu håller arbetsmiljöverket i en granskning över äldreomsorgen och än så länge har de synpunkter hos 90 procent av arbetsplatserna. Det är en ganska hög siffra och borde vara en väckarklocka för hur stressat klimatet är inom äldreomsorgen.

Marta Szebehely tycker att de politiska ambitionerna befinner sig för långt bort i från äldreomsorgen och att glappet mot de satsade resurserna är för stort.

– Man måste satsa mer offentliga medel till äldreomsorgen och se till att arbetsvillkoren blir så pass bra att dem som kommer in kan, vill och orkar stanna, säger hon till Sveriges radio.

Sprid gärna detta vidare för att uppmärksamma den pressade arbetsmiljön som hemtjänstpersonalen ständigt jobbar i.