Undersköterskornas larm inifrån äldreboendet: ”Gråter i omklädningsrummet”

Vårdspersonalens slit under coronakrisen har inte undgått någon. De arbetar dygnet runt, täcker upp för varandra vid sjukdom, får nya direktiv varje dag och hinner knappt käka lunch.

Sådana arbetsförhållanden hade kört vem som helst i botten. Nu menar sköterskorna att det gått så långt att de gråter i omklädningsrummet när de äntligen får några minuters vila.

På ett äldreboende söder om Stockholm är åtta till tio i personalen sjuka, så Lovett, 52, (som egentligen heter någonting annat), och hennes kolleger som hittills är friska får jobba dygnet runt, vilket Expressen var först med att berätta.

– Vi inom äldreomsorgen känner oss osynliga och bortglömda. Jag går in på toaletten och gråter för det är så tufft, säger Lovett till Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen bor det totalt 50 personer på boendet, tio av dessa har konstaterad corona. Vid ett tillfälle fick personalen dela på tre munskydd och då även använda samma inne hos både sjuka och friska personer.

– De som har varit inne hos de coronasjuka är ofta rädda, ledsna och frustrerade. Vi gråter i omklädningsrummet, håller avstånd från varandra som om vi vore pestsmittade och även om ingen vill bråka blir stämningen irriterad när alla är så spända. Det är otroligt tungt psykiskt, säger Lovett till Expressen.

”Sätter vår egen hälsa på spel”

29-åriga Jessica jobbar även hon inom äldrevården i stockholmstrakten. hon är timvikare och vittnar också om tuffa arbetsförhållanden.

– Varför ska vi behöva sätta vår egen hälsa på spel? Det känns som att vi som jobbar på äldreboenden blir bortglömda, både när det gäller lön och skyddsutrustning. Personal som kommer och tar coronaprover på de gamla är fullt munderade, men vi ska ta hand om dem med otillräcklig skyddsutrustning. Vi får inget stöd och ingen klapp på axeln, säger Jessica till Expressen

Det är ett tungt lass all vårdpersonal drar just nu. Men om personalen går till jobbet och tar hand om våra äldre för oss – så stannar vi hemma för dem.

På så vi kan vi minska smittspridningen och även minska trycket på sjukvården.