Unga använder igelkottar som fotbollar – nu ryter viltvårdaren ifrån: ”Ingen empati”

Igelkottar och andra smådjur far illa av djurplågeri – ett problem som blivit än mer omfattande i år.

Nu slår viltvårdaren Jan Lund larm.

– Det har varit otroligt mycket i år, säger han till TV4.

Att visa respekt för vår omgivning i samhället gäller inte bara mot andra människor, utan även mot djur och natur.

Men tyvärr dyker det med jämna mellanrum upp rapporter om djur som har farit illa efter olika former av djurplågeri.

Enligt Jan Lund, som till vardags arbetar som viltvårdare i Karlskoga, har problemet blivit än mer omfattande i år. Detta med allt fler inrapporterade fall där barn och unga har plågat allt ifrån igelkottar till harungar, fåglar och andra smådjur.

– Det är ju fruktansvärt. Det finns ju ingen empati i det här. Jag blir ledsen av det, så onödigt, säger Jan Lund till TV4.

igelkott
Foto: Shutterstock

Använder igelkottar som fotbollar

I en intervju med TV4 säger Jan Lund att han redan tvingats avliva över 30 djur i år och att det varit som värst under juni och juli.

Han berättar bland annat om exempel där barn har använt igelkottar som fotbollar, slagit dem med pinnar och sparkat på dem. Sällan är djuren döda när de hittas, men många gånger så pass allvarligt skadade att de måste avlivas.

För att få bukt med problemet planerar man nu att ta ett krafttag om problemet, med större åtgärder ihop med polisen. Bland annat genom att komma ut och prata med barn och ungdomar.

– Polisen och jag har haft kontakt, vi har pratat om att försöka gå ut på skolor och informera om det här. Så vi får se vad det kan bli av det, säger Jan Lund till TV4.

Så hemskt. Dela gärna vidare för att sätta ner foten mot djurplågeri.