Ungdomar drack sig fulla på handsprit. Nu varnar polisen för den nya trenden.

Flera apotek i Värmland har plockat bort handsprit från hyllorna – efter att ungdomar har druckit sig fulla. Ungdomar har kommit in med alkoholförgiftning till akuten och uppgett att de har druckit alcogel, rapporterar Sveriges radio P4 Värmland.  

För två år sedan införde Karlskoga sjukhus en unik intoxtablett, som ska ge information om varför folk blir förgiftade. Efter nyår upptäcktes en ny trend – som polisen vill varna för.

– Unga människor kommer in till akuten med alkoholförgiftning och uppger att de druckit alcogel, säger Stefan Sund, ungdomspolis i Karlskoga, till P4 Värmland.

Enligt honom blandar ungdomar mellan 15 och 17 år groggar på alcogel och apelsinjuice.

Nu har apoteken i Karlskoga, Degerfors och Hällefors plockat bort handsprit och alcogel från hyllorna. I stället säljs det över disk.

– Det var inga som helst problem. Alla tog bort det direkt, säger Stefan Sund till P4 Värmland.

Även några apotek i Karlstadsområdet har flyttat sin alcogel och handsprit.

– Det gjorde vi redan för ett år sen efter en incident där ungdomar stal handsprit. Efter det har vi ställt den så att vi har översikt på den, säger Cecilia Laurell-Wahlberg, områdeschef för kedjan Apoteket AB i Karlstad.

Detta är inget nytt, utan flera gånger tidigare har det kommit uppgifter om att ungdomar runt om i Sverige dricker handsprit eller alcogel för att bli fulla.