Ungdomar spred film i sociala medier – på pojke som föll från skoltak och dog: ”Jag tänkte inte”

Pojke föll från taket på Carl Engström-skolan i Eslöv och dog. Då valde andra elever att filma händelsen, en film som sedan började spridas i sociala medier.

Nu misstänks en person för brott.

– Jag tänker inte efter, jag bara lägger ut. När jag visste att han dog tog jag bort den direkt, berättar ”Sara” som la ut och spred klippet, för SVT.

Det var första dagen efter sommarlovet på Carl Engström-skolan i Eslöv som den tragiska händelsen ägde rum. En pojke föll från taket och låg på marken och kämpade för sitt liv när andra elever valde att filma händelsen.

Fick klippet skickat till sig

”Sara”, som egentligen heter något annat, var inte inte på plats när 16-åringen föll från taket. Men i sociala medier fick hon klippet på pojken skickat till sig och bestämde sig då för att publicera filmen på Instagram men tog bort den efter 30 minuter efter påtryckningar av människor som såg klippet, skriver SVT.

– Det var många som skickade till mig, ”är du sjuk i huvudet”, ”varför har du lagt ut sånt”, ” du tänker inte på hans familj”. Det var då jag förstod att det var fel och tog bort det, säger hon till SVT.

Fortsatte sprida filmen

Trots att den 16-åriga pojken dog av sina skador fortsatte videon att spridas i sociala medier.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Erik Nylander/TT

Den som sprider en film på en person i en utsatt situation riskerar att göra sig skyldig till olaga integritetsintrång. För brottet kan man dömas till böter eller fängelse från sex månader upp till två år.

Polisen meddelade senare att en person misstänks i samband med detta för olaga integritetsintrång.

– Jag visste inte att det var olagligt. Jag skulle inte lagt ut sådant, för det är inte min business, säger hon till SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Våra tankar går till pojken och hans anhöriga. Vila i frid!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);