Ungdomar trotsade förbudet – samlade 300 personer för en motorträff : ”Förvånas över nonchalansen”

Solen och värmen är här, vårkänslorna lika så. Trots det gäller fortfarande förbudet om allmän sammankomst med högst 50 deltagare, såväl ute som inne.

Men det är inte alla som lyder rådet, i helgen anordnades exempelvis en motorträff i centrala Rättvik, något som kan komma att stå initiativtagaren dyrt.

Från och med den 29 mars är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Att bryta mot förbudet kan innebära böter eller till och med fängelse.

Trots det startades ett upprop via sociala medier om att ordna en motorträff i centrala Rättvik under helgen som var, vilket DT var först med att berätta.

Inbjudan gjorde succé och runt 300 motorburna ungdomar var på idén.

”Ibland förvånas man över den nonchalans och brist på förståelse som en del visar. Vi tycker inte att det är ett acceptabelt beteende att vare sig anordna eller delta i ett sådant upprop, och speciellt inte under de omständigheterna vi har nu”, skriver Thomas Hellgren, stabschef för polisområde Dalarnas covid 19-stab till Polisens hemsida och fortsätter:

”Oavsett om den här händelsen i slutändan kommer att bedömas som ett brott eller inte så har vi alla ett ansvar att minimera eventuell spridning av coronaviruset”.

Enligt polisens hemsida har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats mot den som uppmanat till träffen. Polisen passar också på att påminna om förbudet då det dels är ett brott mot ordningslagen att bryta mot det, samt att det ökar risken för smittspridning i samhället.

Den sociala isoleringen tär på oss alla men det gäller att följa Folkhälsomyndighetens direktiv nu.

Stanna hemma, inte bara för dig själv utan också för alla andra. På så vis minskar vi smittspridningen i Sverige.