Foto: TT

Uppgifter: ”Då kommer Stefan Löfven att avgå”

Statsminister Stefan Löfven kan komma att avgå i april 2021 – vid Socialdemokraternas kongress.
Detta enligt anonyma källor inom partiet och uppgifter som Aftonbladet publicerar på lördagen.

– Alla tecken tyder på det, säger en källa i partiet till tidningen.

STOCKHOLM 20150413 Statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om satsningar på näringspolitiken i Bella Venezia i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030

Stefan Löfven tog över som partiledare för Socialdemokraterna år 2012, efter företrädaren Håkan Juholt. Vid valet 2014 stod det klart att S-ledaren vunnit över den borgerliga alliansen, som då under Fredrik Reinfeldts (M) ledning innehaft regeringsmakten i åtta år.

S bildade en koalitionsregering tillsammans med Miljöpartiet, för första gången någonsin. Efter valet fyra år senare blev regeringsbildningsprocessen som bekant kaotisk och det stod inte klart förrän flera månader efter valdagen att Löfven fått i uppdrag att bilda ny regering – även nu tillsammans med MP, men också med stöd i riksdagen av Centerpartiet och Liberalerna.

Löfven har nu varit S-ledare i sju år, och samtidigt som S haft regeringsmakten i majoriteten av dessa så har partiet kollapsat i flera opinionsmätningar. Även i riksdagsvalet gjorde S sitt sämsta resultat på över 100 år, när partiet landade på under 30 procent – 28,2 procent. Under hösten har väljarna gett partiet tummen ned sedan Januariavtalet med MP, C och L trätt i kraft. I flera mätningar har Sverigedemokraterna gått förbi S som landets största parti.

Nu kommer uppgifter inom partiet att statsminister Löfven kan vara på väg att avgå.

Det är tidningen Aftonbladet som publicerar uppgifterna på lördagen, och hänvisar till anonyma källor inom partiet.

Löfven: Det fick Göran Persson höra

Statsministern har flera gånger fått frågor om de sviktande opinionssiffrorna. När Stefan Löfven i en riksdagsdebatt i förra veckan fick frågan av en SD-ledamot om han kunde förutse tappet i opinionen, svarade statsministern:

– Det fick Göran Persson höra. Att Ingvar Carlsson minsann var en bra socialdemokratisk ledare. Då var det ordning och reda. Och när Ingvar Carlsson var socialdemokratisk partiledare sades det att det var bra på Olof Palmes tid. Olof Palme fick höra att på Tage Erlanders tid, då minsann var det socialdemokrater. Tage Erlander fick ständigt höra om att det var bra på Per Albin Hanssons tid. Och Per Albin Hansson fick naturligtvis höra att ”tänk vad bra det var på Hjalmar Brantings tid”, sade Stefan Löfven i riksdagens talarstol.

Han fortsatte: 

– Det där är inget nytt. Det är så gammalt, och det är uttjatat. Det finns ett parti i vårt land som alltid har stått upp för – och står upp – för välfärden. 

Foto: TT

Vad tror du om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna