Uppgifter: IS-hot mot Stockholm.

Enligt Expressen har svenska Säkerhetspolisen fått information från sina irakiska kollegor om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige. De ska vara här för att utföra terrordåd i Stockholm, enligt tidningens källor. – Det bedöms vara av karaktären att vi inte har kunnat avfärda den så här långt, säger Simon Bynert vid Säpos pressavdelning till Expressen.

Nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen har satts i förhöjd beredskap, skriver tidningen Expressen under tisdagen.

Anledningen? Uppgifter från den irakiska säkerhetstjänsten till Säkerhetspolisen om att att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm.

Enligt informationen planerar terroristerna att slå till mot civila mål i Stockholm.

– Informationen tas på extremt stort allvar inom Säkerhetspolisen. Det är inte vanligt med denna typ av information, uppger en källa för Expressen.

Säpo avböjer att kommentera uppgifterna om att myndigheten försatts i stabsläge. Myndigheten vill inte heller kommentera ett eventuellt terrorhot mot Sverige.

– Vi inhämtar nu information och underrättelse och har vidtagit vissa åtgärder, bland annat genom samarbete med partners på nationell och internationell nivå, säger Simon Bynert på Säpo.

Stabsläget som råder på Säpo och Nationella insatsstyrkan innebär också att Stockholmspolisen organiserat sig för det som kallas ”särskild händelse”.

– Det i sig är inget ovanligt. Vi har särskild händelse till exempel när det är fotbollsmatcher, Eurovision, och när kungen fyller år. Det innebär att vi kan använda hela regionens resurser, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind, till TT, enligt Aftonbladet.

I nuläget har inte terrorhotnivån höjts. Den ligger dock fortfarande kvar på en ”förhöjd nivå”, som den gjort sedan 2010, enligt Aftonbladet.

Följ gärna Newsner Nyheter för mer nyhetsbevakning.