Uppmaningen: Stanna hemma – virusbilen kommer hem till dig och tar corona-tester

För att undvika att corona-viruset sprider sig uppmanas folk i region Stockholm och Västra Götaland att stanna hemma om de tror att de kan ha fått corona-viruset. Istället för att åka och testa sig erbjuds de hembesök av en virusbil där personalen tar tester.

De som bor i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen kan ringa efter en virusbil som kommer och tar prover för att se om personen i fråga är smittad av corona-viruset.

I söndags var två bilar ute och körde, och samlade in runt 40 prover från personer bara i Stockholm.

– Vi gör upp om att komma och ringer då vi är på väg, säger Kristofer Vikström, som är en av de som åkt runt och tagit provet till Aftonbladet.

Kristofer Vikström (tv) med kollegan åker hem till folk och tar prover för sars-cov2. Han förevisar sin skyddsutrustning, och säger att han är helt trygg. Under söndagen togs cirka 40 prover, ungefär lika många väntas samlas in under måndagen. Foto Anders Wiklund / TT

”Är väl förberedda”

Trots att Kristofer Vikströms jobb innebär att åka hem till människor som kan vara corona-smittade så är han inte orolig.

– Vi är väl förberedda. Skyddsutrustningen är den som Folkhälsomyndigheten bedömt vara tillräcklig, säger han, klädd i långärmat plastförkläde, andningsskydd, visir och annat, säger Kristofer Vikströms till Aftonbladet.

Dela gärna för att uppmana folk som känner sig sjuka att stanna hemma, och låta bilen komme till dem istället.