Uppmaningen till vuxna efter drunkningsolyckorna: ”Lägg bort mobilen när du badar med barn”

Förra veckan drunknade nio personer i Sverige. Flera av drunkningsolyckorna gällde barn.

Nu uppmanas föräldrar att hålla koll på sina barn och lägga ifrån sig mobilen, rapporterar TT.

Extremvärmen är här, sommarlovet och semester likaså. En dag på stranden är nästan ett måste för att svalka sig. Men det gäller att ha uppsikt över den som inte är helt simkunnig.

– Lägg ifrån dig mobilen eller något annat som distraherar och fokusera fullt ut på barnen när ni badar, säger Alexandra Gahnström, expert på barnförsäkringar vid Trygg-Hansa till TT.

Foto: Stina Stjernkvist, TT/ Johan Nilsson, TT

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år och beror ofta på bristande uppsikt från vuxna.

Enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Trygg-Hansa uppger fler än var fjärde förälder att de förlorat uppsikten över ett badande barn och att många håller på med mobilen under tiden barnen badar.

– Det går så oerhört snabbt när ett barn drunknar. Det sker inte med rop eller viftande armar, utan i tysthet. Många är medvetna och duktiga på badsäkerhet, men det händer fortfarande olyckor, säger Alexandra Gahnström.

Enligt Alexandra är armpuffar och andra badleksaker en falsk trygghet. I själva verket ska ett barn som inte är helt simkunnig ha en vuxen vid sin sida under hela badstunden.

Lanserar appen Badläge

För att minska antalet drunkningsolyckor och förhindra att barn drunknar lanserar Trygg-Hansa appen Badläge. Appen blockerar allt annat på mobilen än nödsamtal och påminner om mobilens befintliga funktion flygplansläge.

– Uppsikten är det viktigaste när det kommer till säkerhet när man badar med barn. Vi vill uppmana vuxna och föräldrar att hålla koll på barnen när de badar genom att slå på Badläge – både i sinnet och i mobilen, säger Alexandra Gahnström till TT.

Vi måste ta hand om varandra när vi badar. Lägg ifrån dig mobilen på stranden och rädda liv.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required