USA förbjuder transfetter i all mat.

USA:s Food and Drug Administration (FDA) har nu slagit fast att transfetter är farliga för människor. Därför har myndigheten beslutat att amerikanska livsmedelsproducenter måste sluta använda transfetter inom tre år.

Redan för två år sedan meddelade myndigheten att transfetter var farliga för människor. Men nu har FDA formellt kunnat ta beslutet att förbjuda alla amerikanska livsmedelsproducenter från att använda transfetter i deras produkter.
– Förbudet väntas minska antalet hjärtinfarkter och förhindra tusentals dödsfall varje år, säger FDA:s Stephen Ostroff i ett pressmeddelande.

Anledningen till att beslutet dröjde i två år var för att helt kunna säkerhetsställa att transfetterna är farliga, och så är nu fallet. En vardaglig kost som innehåller höga mängder transfett kan kopplas till högre vikt, flera hjärt- och kärlsjukdomar samt problem med minnet. Dessutom finns en tydlig koppling till högre kolestorol som kan leda till flera hjärt- och kärlsjukdomar.

– På många sätt är amerikaners relation till transfetter en tragisk historia. Under 50- och 60-talet gjordes ett stort misstag när man berättade för amerikaner att smör och ägg var farligt för dem vilket gjorde att många istället valde margarin, som i grund och botten är ett transfett. I dag vet vi att smör inte alls är så farligt och att det faktiskt är transfetterna som är farliga på riktigt, säger Steven Nissen, chef för hjärt- och kärlenheten på Cleveland Clinic, till CNN.

I Europa har många länder ett förbud mot transfett, men Sverige är inte ett av dem. Närmast oss har vi Danmark som ett ledande exempel i lagstiftningen. Redan 2003 införde danskarna ett förbud. I Sverige har det sedan ett par år tillbaka funnits ett förslag om lagstiftning, men det har ännu inte blivit av.
– Livsmedelsverket har utrett frågan och vill inte ha en lagstiftning eftersom frivilligheten har fungerat och halterna av transfett har gått ner, sa före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) till SvD i december 2014.

Piroger, glass, pommes frites och friterad kyckling har traditionellt innehållit höga halter transfett. 5-10 gram transfett om dagen motsvarar att röka omkring 5-10 cigaretter.

Vad tycker du? Borde Sverige införa ett förbud? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna.

Bildkälla: Flickr.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.