Våra tankar går till Bryssel efter terrordåd i dag.

I dag vaknade världen och Europa upp till nya terrordåd. Vid 8-tiden på tisdagen inträffade två explosioner på Bryssels flygplats Zaventem. Även skott ska ha avlossats. Belgisk polis bekräftar att minst en person är död och att flera har skadats. Reuters rapporterar om tretton döda och minst 35 skadade och hänvisar till VRT, public service i Bryssel, skriver Aftonbladet. En timme senare, vid 9-tiden, inträffade ännu en explosion vid tunnelbanan vid Maelbeek, nära EU-kommissionens byggnad Berlaymont i centrala Bryssel.

Explosionerna i Bryssel – detta har hänt:

Två explosioner på Zaventem-flygplatsen
Vid 8-tiden på tisdag morgon hördes två explosioner på Zaventem-flygplatsen i Belgiens huvudstad Bryssel. Explosionerna inträffade i avgångshallen med flera döda och skadade som följt. I nuläget är det oklart exakt hur många som dött och skadats. Federala åklagare uppger att minst 13 har dödats och omkring 35 har skadats, skriver Aftonbladet.

Belgiska public service-bolaget VRT uppger att självmordsbombare ligger bakom explosionerna, men det har inte bekräftats från officiellt håll.

Attack i tunnelbanan
Ännu en explosion inträffade i tunnelbanan vid Maelbeek, vid 9-tiden på morgonen. Tunnelbanestationen ligger nära EU-kommissionens byggnad Berlaymont i centrala Bryssel. Vittnen berättar att det är en bomb som utlösts ombord på ett tunnelbanetåg, skriver Aftonbladet. Enligt brittiska Sky News ska minst tio personer ha mist livet i explosionen i tunnelbanan – men det finns inga officiella siffror än. Belgisk polis bekräftar för nyhetsbyrån AFP att det är både döda och skadade i explosionen i tunnelbanan.

Både flygplatsen, centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i Bryssel har stängts. Terrorhotnivån i Belgien har länge varit förhöjd, med i och med attackerna är den höjd till max. De belgiska myndigheterna har ännu inte lämnat någon information om vad/vem/vilka som tros ligga bakom attackerna. (Texten uppdateras)

Sveriges statsminister Stefan Löfvens beskriver terrordådet som ”en attack mot det demokratiska Europa.”

Svenska kyrkan i Bryssel ligger precis i närheten av där det andra attentatet inträffade. Nu förbereder sig personalen för att kunna hjälpa till om någon svensk skulle vara drabbad.
Svenskar i Bryssel uppmanas kontakta sina anhöriga och att följa anvisningar från belgiska myndigheter, enligt svenska myndigheter. Om du är på plats i Bryssel kan du ringa 1771 för akut info, men lämna plats för anhöriga och drabbade främst.

Våra tankar går till Bryssel efter terrordåd i dag.