Vägarbetaren Anton attackerades av bilist. När ska detta få ett slut?

Nu under sommaren är det inte ovanligt att man stöter på en hel rad vägarbeten när man är ute och kör på vägarna. Arbetet sker av en anledning, kanske behöver vägen repareras eller så ska en vägg breddas eller byggas om. En som arbetar med just detta är Anton Karlsson. Han arbetar vid ett vägarbete mellan Uppsala och Bälinge och under onsdagsmorgonen var Anton och hans kollegor på plats med en lotsbil för att garantera säkerheten för de som utför vägarbetet. Det var då det otänkbara hände – Anton blev attackerad av en ilsken bilist när han utförde sitt arbete. Läs mer här under.

Som trafiklots är det Anton Karlssons och hans kollegors ansvar att se till att trafikanterna sänker hastigheten när de närmar sig ett vägarbete. Men dessvärre finns det många förare som helt tycks sakna förståelse för att det finns arbetande människor i vägens direkta närhet.

På onsdagsmorgonen fick Anton plötsligt se en personbil som i hög fart blåste förbi den lotsbil som Antons kollega satt i.

– Jag gick först ut med en röd kon för att markera att han skulle sakta ned, men sen tog jag bort den och ställde mig med en röd flagga istället, berättar Anton för Aftonbladet som också uppmärksammat händelsen.

antonK
FOTO: Anton Karlsson Facebook

Men föraren visade inget intresse för att bromsa in. Han fortsatte bara att köra på rakt mot Anton. Inte förrän han var alldeles nära bromsade han in varpå Anton bestämde sig för att gå fram till bilen och ifrågasätta vad föraren egentligen sysslade med – beteendet kunde ju skada Antons kollegor. Men föraren vägrade lyssna och körde iväg igen.

– Han körde emot min röda flagga så att jag höll på att bli påkörd, då slog jag lite lätt med flaggan på bilen.

Då tappade föraren det helt och gav sig på Anton med såväl knuffar som strypgrepp.

– Jag blev ju chockad så klart, det är bara sjukt att det här sker på ens arbete, säger Anton till Aftonbladet.

Cecilia Dokken blev vittne till hela händelsen och blev så tagen av det hon bevittnade att hon i efterhand skrev ett Facebook-inlägg om händelsen.

”Alltså…varje dag läser jag här på nätet om någon människa som förolyckas i trafiken. Senaste tiden mest människor som försöker rädda oss andra eller göra det bättre för oss! Vissa dör och andra får tyvärr stryk. DET ÄR INTE OK!”, skriver hon bland annat.

Men det var inte allt hon gjorde. Cecilia tog även registreringsnumret på den aggressiva förarens bil och ringde polisen. Och med sitt inlägg vill hon nu uppmana fler att respektera de som arbetar i trafiken.

”Jag vill med det här inte klappa mig på axeln, utan jag vill att fler reagerar! Reagera då på rätt sätt och hjälp till. Va inte en belastning för andra och för de som försöker underlätta ditt liv. Det är inget som är så viktigt att man måste köra genom alla vägspärrar för att hinna till något som troligtvis inte är livsviktigt! Och du snorgubbe som inte kan bete dig. Hoppas polisen mötte upp dig längs vägen. De fick ett väldigt bra signalement.
I övrigt respektera de som arbetar på vägarna för VÅRAN skull!!!

Och hon sätter verkligen huvudet på spiken. Varje år dör människor som arbetar för vår skull i trafiken på grund av bristande trafikvett från bilister. Om inte vi förare visar större respekt mot vägarbetarna kommer allvarligare olyckor att inträffa. Det här är ämnet är så pass viktigt att det kan vara på sin plats att dela detta vidare. Speciellt såhär i semestertider när många ska ut på vägarna – om en delning kan rädda ett liv är det värt det!

Publicerad av Newsner, gilla gärna