Vändningen: ”Alla länder följer Sveriges metod – men ingen vågar erkänna”

Sveriges coronastrategi har fått skarp kritik både nationellt och internationellt. Men nu menar flera experter att flera länder i Europa har bytt strategi och nu följer den svenska modellen.

Men det utan att erkänna det, rapporterar SvD.

Sveriges coronastrategi har inte varit lik någon annan. I stället för lagar och regler, karantän och totala ”lockdowns” har Sverige gått på en den öppna modellen med rekommendationer och påminnelser om att hålla avstånd. Men en tillit till individens sunda förnuft.

För det har Sverige fått kritik och landet har både hånats, använts som skräckexempel och skällts ut för sin utvalda strategi, inte minst eftersom Sverige vid flera tillfällen haft högst andel döda per capita i världen.

Foto: Christine Olsson, TT/ Henrik Montgomery/TT

Men nu hävdar internationella virusexperter att Sveriges coronastrategi börjar få sin revansch, rapporterar SvD

– I dag följer alla länder i Europa mer eller mindre metoden från den svenska modellen – men ingen skulle erkänna det. Det är inte politiskt korrekt. Nästan alla har kritiserat den svenska strategin och kallat den omänsklig och ett misslyckande. Man kan inte vända om nu, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève och chef för Institute of Global Health.

”Länder vill försöka”

Just nu, när smittan börjar avta i Sverige stiger antalet bekräftat smittade med covid-19 i flera länder där man öppnat upp efter hårda nedstängningar. Men den här gången, när smittoantalen ökar väljer flera länder att skippa lockdowns den här gången.

I stället uppmanar man nu, precis som i Sverige, att använda sitt sunda förnuft och följa rekommendationer och social distans och hålla god hygien.

– Den svenska modellen ses i dag som vettig eller som ett unikt alternativ till lockdown. Där har man lyckats få medborgarna att förstå och delta i kampen mot viruset utan tvingande lagar och regler. Länder vill försöka något mer vuxet, mer ansvarsfullt och inkluderande, säger Fauhalt.

Finns inget facit

David Nabarro, WHO-sändebud för covid-19, berömmer också Sverige.

– Jag förespråkar att denna typ av förtroende mellan myndigheter och människor används mer allmänt i världen, säger han till SvD.

Marc Van Ranst, chef vid belgiska folkhälsoinstitutet, menar att Sverige är ett privilegierat land med få och välinformerade medborgare med bra sjukvård. Vilket gör att den svenska modellen kanske inte alls skulle fungera i ett annat större land som är tätbefolkat.

Man blundar heller inte för Sveriges misslyckande vad gäller att hålla coronaviruset borta från landets äldreboenden.

Och något facit finns det ju inte ännu. David Nabarro från WHO menar i stället att det är historieböckerna som kommer ge oss svaren. Kanske då kan den svenska modellen jämföras med andra länders strategier, rapporterar SvD.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);