Vanliga missen som många svenskar gör i trafiken – polisens varning: ”Stort problem”

trafikpolis, väg, bilist

Foto: Facebook/TT

Här är vanliga misstaget som många svenskar gör i trafiken.

Nu ger polisen i Helsingborg en lektion till alla bilister.

Att det ska gå tryggt och säkert till ute på vägarna är något som vi alla hoppas och vill. Men hur man som bilist egentligen ska förhålla sig i trafiken, är inte alltid det lättaste.

Tidigare i januari berättade vi om ett vanligt misstag som många svenskar gör under vinterhalvåret. Nämligen att köra runt med snö och is på bilen – något som är olagligt och kan ge böter, men som många inte har koll på.

I ett inlägg på Facebook berättade polisen då att de kontrollerar saken lite extra under vintern. Man uppmanade också alla bilister att tänka på detta för att minska olyckorna ute på vägarna.

LÄS MER: Polisen varnar för vanliga misstaget – som många bilister gör i vinter-Sverige: ”Kan få böter”

Foto: Johan Nilsson / TT

Vanliga misstaget i körfilen

Men det finns fler misstag än så, som många bilister gör ute på vägarna. Något som polisen i Helsingborg uppmärksammar med en enkel, men viktig, lektion.

I ett inlägg på Facebook berättar polisen att de blivit ombedda att förklara hur man ska köra och bete sig när det är tre filer i samma riktning på motorvägen.

”Tycker det är alltför många som inte vet hur man kör eller så är det jag som inte vet”, skriver en person i ett mejl till polisen.

Något som trafikpolisen och gruppchefen Farid Umeflod nu reder ut, i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

– Det är ett stort problem. Det finns jättemånga mittfilsåkare. Ett fordon ska föras till höger efter en omkörning, säger Farid Umeflod i polisens inlägg.

Polisens lektion väcker reaktioner

Att man ska hålla sig i höger körfält gäller i hela landet och står även skrivet i Trafikförordningen: ”Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet.”

Polisens uppmaning till alla bilister har på kort tid fått hundratals kommentarer.

”Enkelt, håll så långt till höger som trafiken tillåter”, skriver en användare.

”Bästa inlägget på länge! Kan folk läsa och förstå nu?”, frågar sig en annan.

”Bra att repetera lagar till den som inte förstår”, kommenterar en tredje.

Dela gärna polisens lektion så att fler ute i trafiken får lära sig detta. Uppenbarligen är det ett misstag som många inte har koll på, men som vi kan lära oss av för att göra vägarna tryggare och mer säkra!

Exit mobile version