Vanligt folk försökte stoppa terroristerna: Kastade stolar och glas på gärningsmännen

Knivdåden i London natten till söndag har skakat om hela världen. 

Vittnen från attackerna berättar nu om hur de själva försökte stoppa gärningsmännens framfart.

Det var vid 23-tiden på lördagskvällen rapporter kom in att en minibuss kört in i en folkmassa på London Bridge i centrala London. Polisen misstänker att tre gärningsmän, som satt i den vita skåpbilen som kraschade, ska ha klivit ut ur fordonet och sedan börjat knivhugga människor vid närligande Borough Market. De tre misstänka männen sköts ihjäl av polis strax efter det första larmsamtalet kom in. 

Sju personer har hittills bekräftats döda och ett 50-tal vårdas på sjukhus, de flesta beskrivs ha ett kritiskt tillstånd. 

Under natten sattes London i skräck – men många människor försökte ingripa. En av dem var 47-årige Gerard Vowls, som satt på en pub intil Borough Market när han såg en kvinna bli knivhuggen av tre män. I stället för att springa därifrån började han kasta stolar och glas mot gärningsmännen, i hopp om att kunna hjälpa.

–  Hon skrek ”hjälp mig”, men det fanns ingenting jag kunde göra. Jag vill veta om den här kvinnan fortfarande lever, jag har gått runt och gråtit ögonen ur mig. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Gerard till The Guardian.

Gerard Vowls. Bildkälla: Twitter/BBC

En taxichaufför, som vill vara anonym, som var vid området säger enligt Daily Mail att han försökt ramma de misstänka gärningsmännen. Innan han hann fram kom poliser till platsen – och taxichauffören åkte runt i området och varnade allmänheten.

– Jag tänkte att jag ska försöka slå ned honom, ramma honom, säger taxichauffören till LDB enligt Daily Mail.

– Jag ropade på alla att de skulle bort från området.

En av personerna som har blivit knivhuggen vid Borough Market var en polis vid den brittiska transportpolien, bekräftar Londonpolisen i ett pressmeddelande. Mannen ska ha försökt ingripa och stoppa de misstänkta gärningsmännen.

”Han har fått skador i huvudet, ansiktet och på benen. Skadorna tros vara allvarliga men inte livshotande”, skriver den brittiska transportpolisen i ett pressmeddelande.

FOTO: Yui Mok/AP/TT Nyhetsbyrån